AllNewz

Παγκόσμια φτώχεια: To 71% ζει με λιγότερα από 10 $ τη μέρα | «Επιβιώνουμε»

Ποιος θα το πίστευε! Ο ΟΗΕ πανηγυρίζει γιατί «νίκησε» τη φτώχεια – ο αριθμός των ανθρώπων που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με λιγότερο από 1,25 δολ. την ημέρα μειώθηκε από το το 1,9 δισ. το 1990 στα 836 εκατομμύρια σήμερα – ζούνε τώρα «πιο κοντά» στο κάτω από 2 δολάρια!!!

Ω ναι, το ακούσαμε κι αυτό! Ο Μπαν Kι-μουν, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας τα επίσημα τελικά αποτελέσματα τους 15ετούς προγράμματος δήλωσε πως αν και η δράση σε οκτώ τομείς φτώχεια, εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, παιδική θνησιμότητα, υγεία των μητέρων, ασθένειες, περιβάλλον και παγκόσμια συνεργασία παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες. «Επειτα από βαθιά και σταθερά κέρδη, γνωρίζουμε τώρα ότι η ακραία φτώχεια μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε ακόμη μία γενιά» επισήμανε ο Μπαν Κι-μου. Θα τους φτάσει τα 2 δολ./μέρα;

assets_LARGE_t_420_54531628_type12713Ωστόσο οι συρράξεις παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ανάπτυξη, καθώς οι πληγείσες από τους πολέμους χώρες καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, ενώ μόνο πέρυσι είχαν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό περίπου 60 εκατομμυρίων ανθρώπων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Νιγηρία ή το Πακιστάν.

Επόμενος «αντίπαλος»;

Η κλιματική αλλαγή! Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετηρίδας πρόκειται να αντικατασταθούν, κατά τη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, από τους Στόχους για “Βιώσιμη Ανάπτυξη” -δηλαδή Ατζέντα 21- με στόχο έως το 2030 η ανθρωπότητα να έχει απαλλαγεί από την ακραία φτώχεια και να έχει περιορίσει σημαντικά τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Βρήκαν τώρα που να ρίξουν τις ανισότητες που δημιουργεί η ελίτ.

To 71% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 10 δολάρια ημερησίως

Μετά τους πανηγυρισμούς του πουλημένου ΟΗΕ -στον οποίο μάλιστα ο Καζάκης προτείνει να προσφύγουμε, λες και δεν ξέρει με τι έχει να κάνει- έρχονται και τα κακά μαντάτα: το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει με χαμηλό εισόδημα ή φτωχό, ζώντας με λιγότερο από 10 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Pew Research Center που εξέτασε τις αλλαγές στο εισόδημα για 111 χώρες μεταξύ των ετών 2001 και 2011.

Στην Αμερική, η μεσαία τάξη ζορίζεται οικονομικά τα τελευταία χρόνια, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει βοηθήσει στο να συρρικνωθεί η φτώχεια και να διευρυνθεί η μεσαία τάξη, αλλά μόνο σε αυτές. Σε όλες τις ήδη “αναπτυγμένες”, η μεσαία τάξη τείνει προς εξαφάνιση, αφήνοντας την ελίτ ανέγγιχτη και δημιουργώντας στρατιές ανθρώπων “στα όρια” ή “λίγο πιο κάτω” από τα όρια της φτώχειας.

Όσο κι αν η παγκόσμια μεσαία τάξη σχεδόν διπλασιάστηκε στο 13% έως το 2011, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μια μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ, που σύμφωνα με τους ερευνητές, ζει με 10 έως 20 δολάρια την ημέρα. Κι ενώ αυτό είναι χαμηλό σε σχέση με τα αμερικανικά πρότυπα, υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων ότι το όριο αυτό προστατεύει τους ανθρώπους από το να ξανακυλήσουν στη φτώχεια, σύμφωνα με τη μελέτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία των ανθρώπων ζουν με περίπου 3 δολάρια την ημέρα.

Αλλά, προς τι η έκπληξη; Όταν η Ατζέντα 21 -που έσκασε μύτη το 1992 από τον ΟΗΕ- υποσχόταν το “κλείσιμο της ψαλίδας” ανάμεσα σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, όσοι δεν κατάλαβαν χτύπησαν παλαμάκια, οι κακοί όμως συνωμοσιολόγοι αναλυτές είπαν ότι θα γίνει αυτό ακριβώς: Μια ελάχιστη καλυτέρευση των υπανάπτυξη χωρών, ενώ οι ήδη ανεπτυγμένες θα χάσουν πολλά από το “δεδομένο” υψηλό βιωτικό τους επίπεδο. Με λίγα λόγια, η ψαλίδα θα κλείσει μεν, αλλά προς τα κάτω. Και αυτό συμβαίνει παγκόσμια, κρατώντας ακόμα σε καλύτερη κατάσταση κάποιες χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε ό,τι αφορά τα ανώτερα μεσαία εισοδήματα, οι περισσότεροι άνθρωποι αυτής της τάξης ζουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αλλά αυτό επίσης αλλάζει. Το ποσοστό της ανώτερης μεσαίας τάξης που ζει σε αυτές τις περιοχές μειώθηκε στο 63% το 2011, από 76% πριν από μια δεκαετία. Αύξηση παρατηρήθηκε στην Κίνα, όπου η ανώτερη μεσαία τάξη διευρύνθηκε στο 10% από 1%.

Οι «πλούσιοι», όμως, σε γενικές γραμμές, μετακινήθηκαν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου κατοικεί το 87% αυτών. Ζουν με 50 ή περισσότερα δολάρια την ημέρα – αυτούς θεωρούν πλέον πλούσιους!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι στην κορυφή της λίστας. Περίπου το 56% των Αμερικανών είναι σε αυτή την κατηγορία, αλλά επτά ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς έχουν μεγαλύτερα ποσοστά πλούσιων πολιτών.

Στη Λατινική Αμερική η μεγαλύτερη αύξηση των δισεκατομμυριούχων!

Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής –που είναι οι τωρινοί μας «σύντροφοι» μέσω της πρώτης φοράς αριστερά του Τσίπρα– παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, δημιουργώντας ερωτήματα για τη «δημοσιονομική δικαιοσύνη» των χωρών αυτών.

Οπως επισημαίνεται από τη Wealth-X (εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλου για διάφορους κλάδους της οικονομίας) οι δισεκατομμυριούχοι στη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν σε διψήφιο ποσοστό μέσα σε ένα χρόνο, αντανακλώντας τη διευρυνόμενη ανισότητα στα εισοδήματα των χωρών αυτών όπως και στην παγκόσμια οικονομία.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Νικαράγουα. Πάνω από το 42% του πληθυσμού ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ οι 210 πλουσιότεροι στη χώρα ελέγχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία 30 δισ. δολαρίων, δηλαδή πάνω από 2,5 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Στοιχεία της Wealth-X δείχνουν πως υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 άτομα με περιουσίες άνω των 30 εκατ. δολαρίων στη Λατινική Αμερική, όπου ο συνολικός πληθυσμός των χωρών αυτών υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια ανθρώπους. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, ο αριθμός αυτής της κλίμακας των πλουσίων αυξήθηκε κατά 5% ενώ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αναρριχήθηκε 38%, στα 151 άτομα.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν απρόσμενες, ίσως, προδιαγραφές σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας. Ο τζίρος στην αγορά πολυτελών ειδών εκτιμάται να ξεπεράσει τα 26 δισ. δολάρια μέχρι το 2019, μια αύξηση της τάξεως του 88,8% από το 2014, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Euromonitor. Οπως επισημαίνεται, επίσης, σε δημοσίευμα του Business Insider, οι πωλήσεις της γερμανικής Porche, θυγατρικής της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, έχουν αυξηθεί από 300 οχήματα προ 15ετίας σε 3.900 στα τέλη του 2014. Toν Μάρτιο του 2015 η Porche ανακοίνωσε τη δημιουργία μονάδας πωλήσεων στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας στο πλαίσιο κοινοπραξίας με τη Stuttgart Sportcar SP Veiculos. Στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η Natixis Global Management ανακοίνωσε τον Απρίλιο τη δημιουργία μονάδας στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, ύστερα από ανάλογη στο Μεξικό ένα χρόνο πριν. Το Μεξικό αποτελεί, επίσης, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ιδιωτικών αεροσκαφών του κόσμου όταν η συγκεκριμένη χώρα μαζί με την Αίγυπτο και το Πακιστάν παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο στον πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας του ΟΗΕ.

Οικονομικοί παρατηρητές σημειώνουν πως οι δισεκατομμυριούχοι της Λατινικής Αμερικής έχουν διαφορετικά προφίλ. Ξεχωρίζει ο μεγιστάνας του κλάδου τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, ο οποίος με περιουσία 77 δισ. δολαρίων κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα των πλουσιοτέρων του κόσμου. Στη λίστα των Λατίνων δισεκατομμυριούχων ανήκει, ακόμη, ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας της ζυθοποιίας Ζουτζ Πάουλου Λέμαν, με καθαρά περιουσιακά στοιχεία 25 δισ. δολαρίων, αλλά και η Χιλιανή ιδιοκτήτρια ορυχείων χαλκού Ιρις Φόμντμπονα (13,5 δισ. δολάρια) και ο Κολομβιανός τραπεζίτης Λουίς Κάρλος Σαρμιέντο (13,4 δισ. δολάρια).

«Μαύρη λίστα»

Oι Μπαχάμες και τα Μπαρμπέιντος συγκαταλέγονται στα 14 νησιά της Καραϊβικής που αποτελούν κάποιους από τους χειρότερους φορολογικούς παραδείσους για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τουλάχιστον 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρούν πως τα νησιά της Καραϊβικής βρίσκονται στη λίστα των 30 φορολογικών παραδείσων που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με πιο αποτελεσματικά μέτρα από τις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η δημοσίευση της λίστας ήταν ένα θετικό βήμα ως προς τη συμμόρφωση των περιφερειών αυτών στα διεθνή κριτήρια. Και τώρα … σωθήκαμε!

Βλέπετε, όσο εφαρμόζεται η Ατζέντα 21, το αιματηρό αυτό προσχέδιο της επιβολής της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης της Ελίτ, σπέρνουν διάφορα παραπλανητικά διλήμματα τύπου, Grexit ή Brexit και “σώπα όπου να ‘ναι έρχεται η ανάπτυξη, ρίξε κι άλλο το μεροκάματο” και “κάντε μεταρρυθμίσεις για να σωθείτε” και ο κόσμος από τη μια χαζεύει πιστεύοντας σε απατηλές λύσεις, αλλά το κυριότερο, παραμένει διχασμένος και απασχολημένος με τη μια ή άλλη επιλογή.

Εμείς ενημερώνουμε, γιατί μπροστά στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται, πρώτα πρέπει να μάθουμε πως θα «Επιβιώνουμε» και πως θα αγωνιστούμε για την τελική ανατροπή. Θα πάρει χρόνο και ίσως και πόνο, κι όποιος σας τάζει γρήγορες λύσεις, απλά ψεύδεται, αποπροσανατολίζει και κερδίζει χρόνο…

Shares
© ALLNEWZ - Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπαραγωγή μέρους ή συνόλου του υλικού του ιστολογίου μας σε άλλα ιστολόγια, social media ή αποστολή με μέιλ βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων

Add comment

Ακολουθείστε μας!

Επειδή οι κοινοποιήσεις των σελίδων του facebook όσο πάνε και λιγοστεύουν, βάλτε την AllNewz στα αγαπημένα σας για να βλέπετε απευθείας τις νέες δημοσιεύσεις μας

Cece Doucette: Ashland, MA Board of Health EMF/RF

Είπαν και συμφωνούμε…

«Όποιος ελέγχει τα νέφη, ελέγχει τον κόσμο όλο!»

Ακολουθείστε μας

Kατηγορίες

Shares