AllNewz αποκλειστικό Κίνημα Επιβιώνουμε 🗝

«Λαϊκή ενότητα» και όπως λέμε… αύριο διάσπαση | Κίνημα Επιβιώνουμε

Πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στη Βουλή η συνέντευξη τύπου του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Λαϊκής Ενότητας» Παναγιώτη Λαφαζάνη

Ο επικεφαλής του νέου κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαβεβαίωσε ότι έχει «εναλλακτικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο», που θα βάλει «τέλος στα μνημόνια και τους εκβιασμούς» της ΕΕ, για να επιβιώσει η χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία των προγραμματικών δεσμεύσεων του νέου κόμματος ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι είναι «η ακύρωση των μνημονίων για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών για να παίξουν αναπτυξιακό ρόλο, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, οι δημόσιες επενδύσεις, η εξασφάλιση της ρευστότητας και η εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Προκειμένου η ”Λαϊκή Ενότητα” να εφαρμόσει το πρόγραμμά της θα αποφασίσει την αποχώρηση από την ευρωζώνη, εφόσον χρειαστεί και τόνισε: «Έξω από την ευρωζώνη δεν είναι η κόλαση. Υπάρχουν και άλλες χώρες έξω από την ευρωζώνη».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι 25 βουλευτές που εντάχθηκαν στο νέο κόμμα, παραμένουν συνεπείς στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο ένα «μέτωπο λαϊκής βάσης των μεγάλων και ενωτικών λαϊκών αγώνων, αντιμνημονιακό, προοδευτικό, πατριωτικό, με σκοπό την εθνική ανεξαρτησία και την ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο Π. Λαφαζάνης απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία του μετώπου με δυνάμεις που έχουν συνομολογήσει και εφαρμόσει Μνημόνια. Η «Λαϊκή Ενότητα» μπορεί να συνεργαστεί μόνο με προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που έχουν στόχο την ακύρωση των μνημονίων, επισήμανε, και για το λόγο αυτό κάλεσε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, και ειδικότερα το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε συμπαράταξη.

Διαβάστε αν θέλετε όλη τη συνέντευξη:

[accordian class=”” id=””] [toggle title=”Η συνέντευξη τύπου του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ”Λαϊκής Ενότητας” Παναγιώτη Λαφαζάνη” open=”no”]

ΚΩΣΤΑΣ ΗΣΥΧΟΣ : Πριν δώσουμε το λόγο στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Λαϊκής Ενότητας», τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, να κάνω δύο πολύ σύντομες ανακοινώσεις για τα ΜΜΕ.

Το πρώτο είναι ότι είναι στη διάθεσή σας η πρωινή γραπτή δήλωση συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Λαϊκής Ενότητας με τις υπογραφές των 25 βουλευτών. Το δεύτερο που θέλω να σας ανακοινώσω είναι ότι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της ΚΟ της Λαϊκής Ενότητας θα είναι ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β’ Αθηνών, και ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας. Από την πλευρά μου, θα είμαι εκπρόσωπος Τύπου της ΚΟ και καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα θα είμαστε στη διάθεση σας προς όλα τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο σας αλλά και εσείς το δικό μας, μιας και είναι αιφνιδιαστικές και πυκνές οι διαδικασίες των εκλογών. Ευελπιστούμε σε μία δημιουργική συνεργασία και για σας τους εργαζόμενους του Τύπου, που δουλεύετε πάντα σκληρά και χωρίς ωράρια. Να διευκρινίσουμε επίσης ότι ευελπιστούμε από τους ιδιοκτήτες των συστημικών ΜΜΕ σε μία αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση που την έχει ανάγκη ο τόπος και η δημοκρατία.

Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Θα κάνει μία σύντομη εισήγηση και θα είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε θερμά που είσαστε μαζί μας. Είναι η πρώτη επαφή της «Λαϊκής Ενότητας» με τον Τύπο, τις τηλεοράσεις και τα ΜΜΕ. Καλή αρχή λοιπόν. Θα έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε συχνά, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να απαντούμε σε ερωτήσεις σας, να διευκρινίζουμε θέματα σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα κριθεί το μέλλον της χώρας για αρκετές δεκαετίες. Αυτές οι εκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες και δεν είναι ανάγκη να το τονίσω για άλλη μια φορά εγώ. Το καταλαβαίνει και ο τελευταίος πολίτης. Από αυτές τις εκλογές θα κριθεί κυριολεκτικά η επιβίωση της χώρας και η προοπτική της. Φυσικά, δεν είναι η ώρα ούτε ο τόπος για να αναλύσουμε όλες τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας. Άλλωστε, αυτό το πρόγραμμα θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε πιο αναλυτικά και να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό.

Θα ήθελα με την ευκαιρία της πρώτης παρουσίας μας να πω προκαταρκτικά δύο λόγια και από κει και πέρα θα είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία αυγουστιάτικα να παραιτηθεί και αυγουστιάτικα να προχωρήσει σε εκλογές εξπρές. Το ερώτημα είναι γιατί σπεύδει με έναν πρωτοφανή σε ταχύτητα τρόπο και αυγουστιάτικα να κάνει τις εκλογές η κυβέρνηση. Γιατί βιάζεται; Νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη και την γνωρίζουμε όλοι.

Η κυβέρνηση δεν βιάζεται για καλό σκοπό. Το Μαξίμου δεν πιέζει τα πράγματα για εκλογές γιατί θέλει να κάνει ωραία πράγματα μετεκλογικά. Αν πιέζεται το Μαξίμου και προχωράει αυγουστιάτικα σε εκλογές μερικών εβδομάδων, είναι κυρίως διότι θέλει να αποφύγει να αισθανθεί ο ελληνικός λαός, τις βαρύτατες συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και του νέου μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση. Το Μαξίμου πιστεύει ότι θα αποπροσανατολίσει, θα ξεγελάσει τον πολίτη, θα κρύψει τα επώδυνα μέτρα και επομένως θα υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού.

Γνώριμη αυτή η τακτική από τον παλιό δικομματισμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια τακτική που χρεωκόπησε αλλά δυστυχώς την επαναλαμβάνει και ο Αλ. Τσίπρας. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτές τις μεθόδους, δεν τιμούν τη χώρα, δεν τιμούν τον ελληνικό λαό και τη νοημοσύνη του. Και κυρίως δεν τιμούν τη δημοκρατία μας.

Υπάρχει και άλλος ένας λόγος για τον οποίο επισπεύδει η κυβέρνηση τις εκλογές. Δεν ξέρω αν είναι ο κύριος λόγος σε αυτή τη φάση. Η κυβέρνηση νομίζει ότι επισπεύδοντας τις εκλογές, θα αιφνιδιάσει την Αριστερή Πλατφόρμα, θα τη βρει ανέτοιμη και επομένως θα φιμώσει και θα εξουθενώσει την τελευταία συνεπή αντιμνημονιακή φωνή που υπάρχει, η οποία διαθέτει εναλλακτική πρόταση απέναντι στα μνημόνια, η οποία είναι ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και έχει αρχή, μέση και τέλος.

Λέμε καθαρά ότι δεν μας αιφνιδιάζουν, δεν θα μας βρουν ανέτοιμους. Πηγαίνουμε στις εκλογές αποφασισμένοι και θα αναδειχθούμε σε μια πολύ μεγάλη και καθοριστική δύναμη για τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Σήμερα, όπως γνωρίζετε, 25 βουλευτές που μείναμε συνεπείς στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τις πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων, δεν περάσαμε στην αντίπερα όχθη, πήραμε την πρωτοβουλία και καταθέσαμε τη συγκρότηση μιας ενιαίας ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την προσωνυμία «Λαϊκή Ενότητα». Είναι ένας τίτλος, ένα όνομα, το οποίο εκφράζει απολύτως την ταυτότητα που θέλουμε να αναδείξουμε και την προοπτική που θέλουμε να χαράξουμε. Διότι χωρίς λαϊκή ενότητα, τίποτα θετικό δεν μπορεί συμβεί σε αυτή τη χώρα.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν θα είναι άλλο ένα κόμμα. Φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο μέτωπο. Μέτωπο πολιτικό και κοινωνικό. Μέτωπο λαϊκής βάσης, λαϊκής συμμετοχής και μέτωπο μεγάλων ενωτικών λαϊκών αγώνων. Θέλουμε να γίνουμε ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο, που θα σαρώσει τα μνημόνια. Θέλουμε να είμαστε ένα μέτωπο προοδευτικό, με ισχυρό μέτωπο απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο και την αντίδραση και κυρίως απέναντι στη μνημονιακή συναίνεση των πολιτικών κορυφών, η οποία είναι σε πλήρη διάσταση και αντίθεση με τον λαό. Θέλουμε να είμαστε ένα μέτωπο πατριωτικό, ενάντια στην εθνική υποτέλεια για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας. Θέλουμε να είμαστε ένα μέτωπο δημοκρατίας και ανασυγκρότησης της χώρας. Γι’ αυτό στους πρώτους άξονες των προγραμματικών μας δεσμεύσεων έχουμε την ακύρωση των μνημονίων ως προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα μας να βγει από την κρίση. Έχουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, στόχος ο οποίος είναι εφικτός, αρκεί να τον πιστέψουμε και τον παλέψουμε. Χωρίς τη διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δεν μπορεί να ανασάνει η χώρα και να σταθεί όρθια.

Θέλουμε να είμαστε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για να σταματήσουμε επιτέλους την καταστροφική λιτότητα σε αυτή χώρα, να στηρίξουμε μισθούς και συντάξεις, να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, να πούμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε νέους φόρους στο λαό και να εφαρμόσουμε μια δημοσιονομική πολιτική που θα στοχεύει στη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη της ανάπτυξης. Θέλουμε να είμαστε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για να εθνικοποιήσουμε – κοινωνικοποιήσουμε τις τράπεζες, ώστε οι τράπεζες να παίξουν ένα καινούριο αποκλειστικά αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Θέλουμε να είμαστε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για να ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Για ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και μια νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Θέλουμε να είμαστε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας, για μια μεγάλη και δίκαιη αναδιανομή του πλούτου στη χώρα, με κύριο όπλο μια πραγματικά δίκαιη και απλή φορολογική μεταρρύθμιση.

Το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος δεν θα μείνει ορφανό σε αυτές τις εκλογές. Ήταν ένα μεγαλειώδες και περήφανο «ΟΧΙ», ένα αγωνιστικό «ΟΧΙ» που έδωσε ανάσα, ελπίδα και προοπτική στη χώρα. Αυτήν την ελπίδα και προοπτική θα την συνεχίσουμε. Θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε το πνεύμα και την ουσία του 62% και όχι μόνο, που ψήφισε «ΟΧΙ» στα μνημόνια και ένα μεγάλο «ΝΑΙ» για  μια Ελλάδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, προοδευτική και δίκαιη. Το «ΟΧΙ» θα είναι η μεγάλη σημαία που θα έχει η Λαϊκή Ενότητα σε αυτές τις εκλογές. Αυτό το «ΟΧΙ» θα είναι πολύ ισχυρό και θα το λέμε συνέχεια και μετεκλογικά. Θα το λέμε και μέσα στη Βουλή και με τους αγώνες μας. Για μας το «ΟΧΙ» δεν ηττήθηκε. Το «ΟΧΙ» αυτό μπορεί να μεταφράστηκε σε «ΝΑΙ» μέσα σε μια βδομάδα από την κυβέρνηση αλλά το ναι αυτό δεν αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό. Το «ΟΧΙ» θα το συνεχίσουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι να νικήσει. Η Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις αυτής της χωράς, δεν θα γίνουν η χλεύη των ηττημένων.

Το μέτωπο μας σε αυτές τις εκλογές είναι μέτωπο πρώτα απ’ όλα και κυρίως ενάντια στις μνημονιακές δυνάμεις, ενάντια στη μνημονιαική συναίνεση, που έχει ο λοβοτομημένος, πλέον, ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Ό,τι και να ψηφίσει κανείς από αυτά τα κόμματα, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους και δεν τις παραγνωρίζουμε, στο τέλος θα εφαρμόζονται τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές. Αυτό το κακό θέλουμε να σταματήσει για τη χώρα. Η χώρα δεν αντέχει άλλα μνημόνια. ’Η θα τελειώσουμε με τα μνημόνια ή τα μνημόνια θα τελειώσουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Εμείς θα αντισταθούμε και θα νικήσουμε.  

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις κατηγορίες του Μαξίμου περί ανατροπής της κυβέρνησης και σχεδίου Σόιμπλε στην ατζέντα της Λαϊκής Ενότητας, ο Παναγ. Λαφαζάνης απάντησε τα ακόλουθα:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, δεν ανετράπη. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Η κυβέρνηση φοβήθηκε να πάει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να δούμε πως μετριέται. Για να πούμε όλοι τη γνώμη μας, να πουν τη γνώμη τους οι βουλευτές και πρώτα απ’ όλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, το να αναζητά ανατροπείς αυτή η κυβέρνηση δείχνει φόβο, αμηχανία και θα έλεγα πανικό. Η κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί, βεβαίως, αλλά από άλλους λόγους και όχι αυτούς που αναζητά. Μπορεί να ανατραπεί γιατί η κυβέρνηση συνομολόγησε μνημόνια και τα μνημόνια δεν τα δέχεται ο ελληνικός λαός. Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να βρεθεί απέναντι στον ελληνικό λαό και να μην έχει μέλλον γιατί αντιστρατεύεται τους πόθους, τις επιθυμίες τους και τους μεγάλους αγώνες που έχει δώσει ενάντια στη λιτότητα για μια δίκαιη Ελλάδα. Από αυτά κινδυνεύει η κυβέρνηση και από αυτά θα χάσει και η ίδια και η μνημονιακή συναίνεση της χώρας. Μια νέα δύναμη αναδύεται στο προσκήνιο, η λαϊκή ενότητα, η οποία θα διαμορφώσει από την αρχή και σε νέες βάσεις το πολιτικό σκηνικό. Είμαστε μια δύναμη που στοχεύουμε στην κυβέρνηση, στοχεύουμε στο να διαμορφώσουμε μια νέα προοδευτική πορεία της Ελλάδας. Και μπορούμε να εφαρμόσουμε μια νέα πολιτική χωρίς μνημόνια και λιτότητα, αρκεί αν υπάρχει βούληση, κατεύθυνση, εμπιστοσύνη και στήριξη στους λαϊκούς αγώνες. Αυτό το οποίο δεν κάνανε οι προηγούμενες κυβερνήσει και αυτό απέναντι στο οποίο παραιτήθηκε και αναδιπλώθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα το συνεχίσουμε, θα συνεχίσουμε τις καλύτερες παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις καλύτερες παραδόσεις των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων. Με συνέπεια , σταθερότητα και απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και στις προοπτικές του.  

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Λαϊκή Ενότητα έχει ως αρχή την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ο Παναγ. Λαφαζανης απάντησε τα εξής:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τα προγραμματικά βασικά στοιχεία όχι όλο το πρόγραμμα μας τα ανέφερα αρκετά επιγραμματικά νομίζω, εισηγητικά. Το πρόγραμμα μας είναι ένα πρόγραμμα σύγκρουσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πρώτα από όλα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στη χώρα μας. Είναι ένα πρόγραμμα πρώτα από όλα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Είναι ένα πρόγραμμα προοδευτικό και δημοκρατικό. Πρώτα από όλα όμως και προϋπόθεση για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα στη χώρα μας, όπως σας είπα, είναι η ακύρωση των μνημονίων. Και τα μνημόνια μπορούν να ακυρωθούν. Δεν μπορεί να είμαστε θύματα εκβιασμών από την πλευρά κυρίαρχων κύκλων της ευρωπαϊκής ένωσης. Δεν μπορεί οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα η κ. Μέρκελ και ο κ . Σόϊμπλε να καθορίσουν τις τύχες της χώρας μας. Βλέπετε πως ακόμη και τώρα έσπευσε ο κ Γιούνκερ, η κ. Μέρκελ και όλη οι γραφειοκράτες και ηγέτες της ΕΕ να στηρίξουν τις εκλογές επεμβαίνοντας ωμά στα εσωτερικά της χώρας μας. Και λέγοντας πως αυτές οι εκλογές θα διευρύνουν τη στήριξη στο 3ο μνημόνιο το ποιοι συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση. Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα ο κ Γιουνκερ, η κ. Μέρκελ ο κ. Σόιμπλε. Λοιπόν, μπορούμε να τελειώνουμε με τα μνημόνια και τους εκβιασμούς, γιατί οι εκβιασμοί δεν χρειάζονται μόνο τους εκβιαστές αλλά πρέπει να υπάρχουν και  αυτοί που πέφτουν θύματα των εκβιασμών. Εμείς δεν είμαστε θύματα εκβιασμών και δεν θα πέσουμε θύματα σε εκβιασμούς. Η δική μας εναλλακτική πρόταση βεβαίως προβλέπει για να εφαρμοστεί, εφόσον χρειάζεται, θα φύγουμε και από την ευρωζώνη συντεταγμένα και στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος και για τη εφαρμογή του. Και αυτή η δυνατότητα εξόδου από την ευρωζώνη για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα δεν συνιστά έναν καταστροφικό δρόμο όπως μας λένε. Αυτή η λογική ότι έξω από την ευρωζώνη υπάρχει μόνο η κόλαση είναι μία δαιμονοποίηση η οποία δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Έξω από την ευρωζώνη βρίσκονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν είναι και αντικαπιταλιστικές, χώρες οι οποίες στέκουν όρθιες και προχωράνε θετικά. Για ποια κόλαση μας μιλάνε; Αυτό το οποίο εμείς δεν δεχόμαστε είναι να είμαστε στην ευρωζώνη και να μας επιβάλλουν μνημονιακά προγράμματα, προγράμματα λιτότητας και κυβέρνησης. Αν  χρειαστεί λοιπόν για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και να χαράξουμε  προοδευτικούς δρόμους βεβαίως θα ακολουθήσουμε πορεία εξόδου από την ευρωζώνη όπως σας είπα με ένα σχεδιασμένο τρόπο και με ένα προοδευτικό πρόγραμμα Και πιστεύουμε πως αυτό   δεν είναι καμία καταστροφή, είναι ένας τρόπος που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα μας.  

Σχετικά με το αν η Λαϊκή Ενότητα συμμερίζεται την άποψη της Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φτάσουμε στις εκλογές πρόκειται για συνταγματική εκτροπή, ο Παναγ. Λαφαζάνης δήλωσε τα εξής:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ασφαλώς, η πρόεδρος της Βουλής εκφράζεται θεσμικά και η γνώμη της είναι πάντα μια έγκυρη θεσμική γνώμη η οποία βασίζεται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Τουλάχιστον αυτή την εμπειρία την έχω από την στάση της μέχρι τώρα. Δεν ξέρω τις δηλώσεις της, δεν τις άκουσα, αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι οι εκλογές εξπρές που αποφάσισε η κυβέρνηση εκφράζουν όπως σας είπα μια αντιδημοκρατική νοοτροπία. Μία νοοτροπία η οποία δείχνει φόβο απέναντι στο λαό, φόβο απέναντι στη δυνατότητα του να ενημερωθεί και ενημερωμένος να βαδίσει στις κάλπες. Θέλει εκλογές άρον άρον η κυβέρνηση. Και αυτές οι εκλογές άρον άρον δεν γίνονται για το καλό του ελληνικού λαού. Γίνονται για να αποπροσανατολίσουν και να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού.  

Σχετικά με το αν έχει απευθυνθεί πρόσκληση στη Ζ. Κωνσταντοπούλου και τον Γ. Βαρουφάκη, ο Παναγ. Λαφαζάνης απάντησε τα παρακάτω:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Έχουμε συζητήσει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε συζητήσει με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν αντιρρήσεις απέναντι στη κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα αντιρρήσεις στα μνημόνια και στο τρίτο μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση. Ειδικότερα έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις με όλους τους βουλευτές που ψήφισαν «ΟΧΙ» στο τρίτο μνημόνιο ή ”παρών” ή διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική στάση στη Βουλή. Από κει και πέρα, βεβαίως αυτά που έχουμε να ανακοινώσουμε, τα ανακοινώσαμε, έχουμε 25 βουλευτές, οι οποίοι έχουν κάνει την πρόταση και συμμετέχουν στη συγκρότηση της νέας, ενιαίας και ανεξάρτητης  Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Λαϊκής Ενότητας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και πιστεύουμε ότι θα είναι γόνιμες και καρποφόρες, όπως αυτές που κάναμε μέχρι σήμερα.  

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας, ο Παν. Λαφαζάνης απάντησε τα ακόλουθα:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής τους ανέφερα ήδη. Είναι ισχυροί άξονες και συγκροτούν  έναν ενιαίο συνεκτικό εναλλακτικό οικονομικό λόγο. Χρειάζεται, βεβαίως, ένα αναλυτικότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση ένα τέτοιο πρόγραμμα θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες με την διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας  που θα καταθέσουμε και βεβαίως θα συνεχίσουμε την παρουσίαση επιμέρους οικονομικών πλευρών του προγράμματός μας στις μεθεπόμενες μέρες. Για εμάς, αυτή η προεκλογική περίοδος θα είναι μια περίοδος που ταυτόχρονα θα επεξεργαζόμαστε, θα προεκτείνουμε και θα εμπλουτίζουμε τις ήδη επεξεργασμένες θέσεις μας και θα καταθέτουμε συνεχώς τις προτάσεις μας. Είμαστε Λαϊκή Ενότητα των εναλλακτικών προτάσεων, της εναλλακτικής λογικής, της εναλλακτικής προοπτικής της χωράς. Αυτήν την εναλλακτική θέλουμε να την τεκμηριώνουμε πιο ουσιαστικά και πιο αποτελεσματικά και πιο παραστατικά για το λαό, πάντοτε με συγκεκριμένες προτάσεις, αναλύσεις, οι οποίες θα στηρίζονται σε μελέτη και τεκμηρίωση.  

Σχετικά με τις συνεργασίες της Λαϊκής Ενότητας, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, καθώς και το θέμα της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, ο Παναγ. Λαφαζάνης δήλωσε τα εξής:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να πω με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν πρόκειται να συνεργασθεί με κανένα πολιτικό κόμμα που συνομολόγησε μνημόνια και εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές. Προϋπόθεση για να συνεργασθεί η Λαϊκή Ενότητα με οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη είναι να ακυρωθούν τα μνημόνια και να ακολουθηθεί μια αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία. Αυτό το λέω εξαρχής. Τελεία και παύλα λοιπόν στις σχετικές συζητήσεις και στα σχετικά ερωτήματα. Είμαστε σε συνεργασίες, αλλά σε συνεργασίες σε αντιμνημονιακή βάση, σε προοδευτική βάση. Γι’ αυτό καλούμε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις που έχουν αντιμνημονιακό προσανατολισμό, σε κοινό μέτωπο, σε συνεργασία, στην συνδιαμόρφωση μιας μεγάλης συμπαράταξης για να ανοίξουμε καινούριους δρόμους για τη χώρα μας. Από αυτή τη θέση απευθύνω πρόσκληση σε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με πολλές απ’ αυτές και θα διαμορφωθεί ένα αριστερό προοδευτικό μέτωπο. Όταν λέω όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, εννοώ και το ΚΚΕ παρά την τακτική που ακολουθεί, η οποία δεν είναι καθόλου θετική για μια προοδευτική διέξοδο της χώρας μας, αλλά εν πάσει περιπτώσει εμείς επιμένουμε στην πρόσκληση και στο ΚΚΕ για ένα μεγάλο αντιμνημονιακό προοδευτικό μέτωπο. Απευθύνουμε την πρόσκλησή και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θεωρούμε και αυτής την συμβολή απαραίτητη για να διαμορφωθεί ένα ευρύ και μεγάλο προοδευτικό μέτωπο. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίες, με το πιο εποικοδομητικό και γόνιμο πνεύμα. Με τη διάθεση να συνεισφέρουμε χωρίς ηγεμονισμούς και πρωτοκαθεδρίες. Αυτή είναι η βούληση μας γιατί πονάμε τη χώρα μας και θέλουμε να τη δούμε να αλλάζει πορεία. Με δυνάμεις μνημονιακού προσανατολισμού και πολιτικών δεν μπορούμε να συνεργαστούμε και θα έχουμε πόλεμο ενάντιά τους.

Όσον αφορά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, βεβαίως θα την αναλάβουμε. Το δικαιούμεθα. Είμαστε η τρίτη σε κοινοβουλευτική δύναμη ομάδα στη Βουλή και κατά τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να μας δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εμείς την εντολή αυτή θα την χρησιμοποιήσουμε και θα κάνουμε επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εκτός της Χρυσής Αυγής για τους γνωστούς λόγους, και θα κάνουμε και επαφές και συναντήσεις, πιστεύουμε θα είναι δημιουργικές και ουσιαστικές, με τους σημαντικότερους κοινωνικούς φορείς που αντιπροσωπεύουν δυνάμεις της εργασίας στη χώρα μας. Θα πούμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε κατά τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να προκύψει από αυτή τη Βουλή, κυβέρνηση σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Δεν βλέπω να έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Άλλες κυβερνήσεις μνημονιακού προσανατολισμού ενδεχομένως να μπορούν να προκύψουν. Αυτές οι κυβερνήσεις δεν μας αφορούν, θα τις πολεμήσουμε, είμαστε ενάντια στην πολιτική τους και έχουμε ξεκαθαρίσει τη στάση μας με βάση τις δικές μας θέσεις και το πρόγραμμά μας. Από κει και πέρα θα ανταποκριθούμε σε πρόσκληση για συναντήσεις με τον οποιονδήποτε μας καλέσει. Είναι ευπρόσδεκτες οι συναντήσεις, θέλουμε να συζητάμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή πέρα από τις διαφωνίες που έχουμε και βεβαίως σε κάθε κατεύθυνση θα λέμε αυτά που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν στη χώρα μας γι

[/toggle] [/accordian]

Με λίγα λόγια, παραμένοντας συνεπείς στους στόχους του ΣΎΡΙΖΑ, όπως λέει ο κος Λαφαζάνης, δημιουργεί ένα νέο μέτωπο συνιστωσών που θα μπορεί αύριο να διαλυθεί πολύ εύκολα αφού δεν θα έχει κοινή ιδεολογία ή κοινές θέσεις, αλλά κοινές «αντι»θέσεις, το ότι είναι αντι-μνημονιακοί.

Το ίδιο έργο σε remake, δηλαδή. Κι επειδή ο διάολος, κατά κοινή ομολογία, κρύβεται στις λεπτομέρειες, εκεί ακριβώς αργότερα εμφανίζεται, όταν οι διαφορές γίνουν μεγαλύτερες των σημείων που αρχικά ενώνουν ομάδες εις γάμου κοινωνία με εξασφαλισμένη την αποτυχία και το μετέπειτα διαζύγιο. Γιατί, απλά τα πράγματα, στο ΚΚΕ ήσουν κε Λαφαζάνη κι έφυγες. Άρα έχεις σοβαρές διαφορές. Τι θα γίνουν αυτές τώρα; Θα εξαφανιστούν δια μαγείας μπροστά στο Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Χώρια ότι το πιο λογικό το ΚΚΕ να σου πει το δικό του ΌΧΙ για τους δικούς του λόγους. Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί και να πει ΝΑΙ. Μπορεί και το ΕΠΑΜ, το οποίο δεν ανέφερες, αλλά πιστεύω ότι ήδη υπάρχουν παρασκηνιακές συζητήσεις και σκακιέρα.

Τα αυτιά του ψηφοφόρου εκπαιδευμένα σε αοριστίες

Τα αυτιά του έλληνα -και όχι μόνο- ψηφοφόρου είναι εκπαιδευμένα να ακούν αοριστίες και εκθέσεις ιδεών. Με αυτόν τον σοφιστικό τρόπο, εξασφαλίζονται πολλά θετικά για τον πολιτικό. Κύρια το ότι δεν μπορεί να τον πεις προδότη μετά, αφού δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρος τι εννοούσε. Τελευταίο λαμπρό παράδειγμα το πρόσφατο δημοψήφισμα του ΝΑΙ και ΌΧΙ. Ο μεν Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι το ΌΧΙ είναι μόνο για χρήση διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, ενώ μέσα από το ίδιου του το κόμμα μιλούσαν για ρήξη και έξοδο από την ευρωζώνη. Άλλοι μιλούσαν και για έξοδο κι από την ΕΕ. Στο τέλος ο Τσίπρας, που ΣΚΌΠΙΜΑ είχε αφήσει τους άλλους να αφήνουν να εννοηθεί “ρήξη”, ο ίδιος είπε εγώ δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτά είναι τα εργαλεία των αοριστιών των πολιτικών.

Γιατί η κινηματογραφική μεταφορά ενός βιβλίου ποτέ δεν έχει επιτυχία ισάξια του βιβλίου;

Πολύ απλά, γιατί η ταινία δεν σου αφήνει περιθώρια φαντασίας. Η εικόνα, τα πρόσωπα, ο ήχος λόγου και μουσικού περιβλήματος σου περιορίζει τη φαντασία. Ενώ διαβάζοντας το βιβλίο, η προσωπική φαντασία του αναγνώστη μπορεί να καλπάσει περισσότερο ή λιγότερο ή διαφορετικά, από τη φαντασία ενός σκηνοθέτη. Άρα, στην πολιτική, προτιμούνται οι εκθέσεις ιδεών από την ακριβή εικόνα με σαφή και ξεκάθαρα στοιχεία, κάτι σαν πολιτικό “τρέηλερ” με σκηνές από το μέλλον της ζωής στη χώρα σύμφωνα με αυτά που προτείνουν.

Κι ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα: Ο Λαφαζάνης μιλάει για εγκαθίδρυση «μιας νέας σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ποια θα είναι ακριβώς αυτή η σχέση; Αν διαβάσετε το άρθρο μας WEF: Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2014 – 2015 | Ατζέντα 21, θα δείτε ότι προωθείται ένα νέο τέτοιο μοντέλο. Στην ουσία τι είναι; Χρήματα δημοσίου, παντρεμένα με ένα μικρό μέρος επιχειρηματιών, με δικούς τους όρους εργατικούς και επιλογές ανάπτυξης. Τέτοιο μοντέλο εννοεί; Μήπως εννοεί το μοντέλο Lidl η οποία κάνει χρήση αναπτυξιακών κονδυλίων για τις παγκόσμιες αλυσίδες του Σούπερ Μάρκετ της με τη δικαιολογία ότι προσφέρει θέσεις εργασίας; Μήπως εννοεί το φεουδαρχικό μοντέλο Κίνας το οποίο τείνει να γίνει και παγκόσμιο;

Άλλο παράδειγμα: «Έξω από την ευρωζώνη δεν είναι η κόλαση. Υπάρχουν και άλλες χώρες έξω από την ευρωζώνη». Η επίγεια κόλαση είναι εδώ σε όλον τον πλανήτη, απλά σε κάποιες χώρες ακόμα δεν έπιασε το καζάνι τους 100 βαθμούς… ακόμα. Όταν οι ήδη βραστές γίνουν πέτσα και κόκαλα θα έρθει και η σειρά τους. Γι’ αυτό να μας πει ο Λαφαζάνης σε ποιες ακριβώς αναφέρεται. Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής; Την έχετε δει τη φτώχεια τους; Την έχετε δει την ελίτ τους που θεριεύει; Στη Βενεζουέλα που ψωνίζουν με περιορισμό στο μάρκετ ή την Αργεντινή που έγινε η επίσημη χώρα της Μονσάντο και ο κόσμος πεθαίνει από καρκίνο για να παράγει η δολοφονική εταιρεία τα μεταλλαγμένα της και να ταΐζει βρόμικα και τον υπόλοιπο πλανήτη της ονομάζοντας το αυτό “ανάπτυξη”; Να αναφέρει ο κος Λαφαζάνης χώρες συγκεκριμένα και όχι αόριστα για να έχουμε μοντέλο σύγκρισης. Ακόμα και η ισχυρή Βρετανία που είναι με δικό της ισχυρότατο νόμισμα, έχει γονατίσει τους Βρετανούς στη λιτότητα.

Και να μας πει ποια κατά τη γνώμη του χώρα ποια έχει εθνική ανεξαρτησία στην τελείως παγκοσμιοποιημένη αγορά και κάτω από την μπότα της Ατζέντας 21 που όλες έχουν υπογράψει. Έρχονται ΣΚΛΗΡΆ μέτρα από τον ΟΗΕ για αποβιομηχανοποίηση και κατάργηση της χρήσης πετρελαίου και λιγνίτη και της μέχρι τώρα ενεργειακής παραγωγής, και θα απαιτούνται απ’ όλες τις χώρες οι ΑΠΕ και οι νέες καινοτόμες τεχνολογίες για μια «Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Ακόμα και η ισχυρή Ρωσία με το ζόρι κρατάει την οικονομία της μετά το εμπάργκο, η ισχυρή Κίνα δέχεται πυρά στο χρηματιστήριο της και όχι μόνο, μέχρι και αληθινά πυρά σε εργοστάσιο, γιατί κακιές γλώσσες λένε ότι το ατύχημα, δεν… έτυχε. Πέτυχε!

Χτες μπήκαμε στη σελίδα του στο φέις που ανακοίνωσε το νέο κόμμα και τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι θέσεις του για την Ατζέντα 21. Δεν απάντησε. Δεν πάει έτσι κε Λαφαζάνη. Ή διάλογος, ή μονόλογος. Στο πρώτο έχεις το δικαίωμα εσύ να δεσμευτείς κι εμείς να αποφασίσουμε αν θα σου δώσουμε ανάλογη εντολή. Στο δεύτερο, αν συνεχίσεις να μιλάς μόνος σου, ψηφίσου και μόνος σου.

Η περίοδος του γνωστού “Η σιωπή μου προς απάντηση σου”, μετά από τόση αοριστολογία, είπα ξείπα και κολοτούμπες που έφαγε ο λαός με το κουτάλι, τέλειωσε ανεπιστρεπτί.

Περιμένουμε, λοιπόν, το πρόγραμμα και τις τελικές συνεργασίες του γάμου/διαζύγιο για να κάνουμε τις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΕΣ ερωτήσεις μας. Θα είναι και το ΕΠΑΜ παρέα σας; Γιατί κι αυτό μας χρωστάει απάντηση. Τι νομίζετε; Το ξεχάσαμε;

Κίνημα Επιβιώνουμε

Επίσημη έναρξη αρχές Σεπτεβρίου

[button link=”http://nea.allnewz.gr/?page_id=20″ color=”darkgreen” size=”large” type=”3d” shape=”” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”#dd9933|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”#dd9933″ border_width=”1px” shadow=”” icon=”fa-bullhorn” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]περισσότερα άρθρα «Κίνημα Επιβιώνουμε»[/button]
Shares
⚠ Fair Notice: Τα άρθρα της AllNewz είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε

Στην ίδια κατηγορία

AllNewz σημαίνει όλη η Αλήθεια
Shares