Εμπόλεμη Ζώνη

Αν δεν βρέξει, η πυρκαγιά μπορεί να καίει επί μήνες

Επίμονη ξηρασία από επίμονα μυαλά που θέλουν να φέρουν πολίτες στα όρια τους να παραδεχτούν την κλιματική αλλαγή…

Εικόνες καταστροφής στην Αλμπέρτα του Καναδά από τις τεράστιες πυρκαγιές που έχουν κατακάψει χιλιάδες εκτάρια γης, σπίτια, ακόμη και ολόκληρες γειτονιές. Περίπου 100.000 άνθρωποι έχου απομακρυνθεί, ενώ οι αρχές εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει μια σημαντική βροχόπτωση η πυρκαγιά μπορεί να καίει για μήνες.

Υπάρχει ο φόβος πως η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να απειλήσει ακόμη και τα σημεία όπου πραγματοποιείται εξόρυξη πετρελαίου.

wildfire-canada4
(Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP)

α μεσάνυχτα οι φωτιές που συνεχίζουν να προχωρούν θα έχουν κάψει περισσότερα από 200.000 εκτάρια, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

(Royal Canadian Mounted Police Alberta via The Canadian Press via AP)
(Royal Canadian Mounted Police Alberta via The Canadian Press via AP)

Το μέγεθος βιβλικής καταστροφής έχει λάβει η μεγάλη πυρκαγιά στο Φορτ Μάρεϊ του Καναδά, στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή των αμμόλοφων της Αλμπέρτα, «εκδιώκοντας» από τα σπίτια τους περίπου 100.000 ανθρώπους, καίγοντας περιουσίες, υποδομές και δασικές εκτάσεις.

Οι αρχές εξακολουθούν να εκκενώνουν περιοχές από τους κατοίκους τους, όχι μόνο λόγω του κινδύνου από τις φλόγες αλλά και εξαιτίας του καπνού. 

(Jason Franson/The Canadian Press via AP) MANDATORY CREDIT
(Jason Franson/The Canadian Press via AP) MANDATORY CREDIT

Μόνο την Παρασκευή περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Φορτ Μάρεϊ  και τις γύρω πόλεις και προάστια και άλλοι 4.000 το Σάββατο, είτε από αέρος με ελικόπτερα είτε οδηγώντας τα οχήματά τους, ενώ πολύ τακτικά σταματούσε η κυκλοφορία, καθώς δεν υπήρχε καθόλου ορατότητα λόγω του καπνού.

Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν με φακούς να καθοδηγήσουν τα οχήματα ώστε μέσω του αυτοκινητόδρομου 63 να απομακρυνθούν από την πόλη.

Επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο εφήβων, οι οποίοι είχαν τροχαίο δυστύχημα, ενώ προσπαθούσαν να φύγουν.

Jason Franson /The Canadian Press via AP
Jason Franson /The Canadian Press via AP

Σταμάτησε η εξόρυξη πετρελαίου

Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές έχουν σταματήσει την εξόρυξη πετρελαίου στους αμμόλοφους της Αλμπέρτα, φοβούμενοι εκρήξεις και άλλες καταστροφές στην περίπτωση που πλησιάσει την περιοχή το μέτωπο της φωτιάς.

Λόγω της διακοπής παραγωγής πετρελαίου, οι αρχές φοβούνται ότι θα πληγεί και η οικονομία της περιοχής, η οποία είχε ήδη παρουσιάσει προβλήματα λόγων των μειωμένων τιμών του πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ελικόπτερο βοηθά στην εκκένωση της πόλης από κατοίκους | Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP
Ελικόπτερο βοηθά στην εκκένωση της πόλης από κατοίκους | Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP

«Επικίνδυνη η επιστροφή στην πόλη»

Η πρωθυπουργός Ρέιτσελ Νότλι δήλωσε ότι είναι επικίνδυνο να μείνει ή να επιστρέψει κανείς στο Φορτ Μάρεϊ και ακόμη κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα επιτραπεί στους κατοίκους να επιστρέψουν.

Όπως δήλωσε στον Τύπο ο υπεύθυνος προστασίας άγριας ζωής στην Αλμπέρτα, Τσαντ Μόρισον, εκτιμάται ότι η πυρκαγιά θα προχωρήσει σε ακόμη πιο απομακρυσμένες και δασώδεις περιοχές στα βορειοανατολικά, μακριά από την πόλη, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, που φτάνουν τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι πολίτες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους φιλοξενούνται σε σχολεία, αεροδρόμια και άλλους χώρους | Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP
Οι πολίτες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους φιλοξενούνται σε σχολεία, αεροδρόμια και άλλους χώρους | Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP

Μια βροχή ίσως τους σώσει

«Δεν έχουμε δει βροχή για πολλούς μήνες», είπε, «και η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει αν δεν πέσει πραγματικά πολλή βροχή».

Όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην πρόγνωση της καναδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας για 40% πιθανότητα βροχής σήμερα Κυριακή και τη Δευτέρα.

Οι πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη περιγράφουν τον πανικό που επικράτησε στην αρχή και σκηνές αποκάλυψης, καθώς περνούσαν μέσα από τα καμένα.

«Είναι σοκαριστικό να βλέπεις τα κουφάρια των σπιτιών και των αυτοκινήτων» είπε κάποιος που πρόλαβε να φύγει μαζί με την οικογένειά του. «Νιώσαμε τυχεροί που μπορέσαμε να βγούμε από την πόλη».

Μόνο το Έντμοντον έχει δεχθεί περίπου 5.000 ανθρώπους που έφτασαν αεροπορικώς, ενώ οι συνεχώς φτάνουν στην πόλη νέες πτήσεις. Πολλοί φιλοξενούνται στις αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων μέχρι να τακτοποιηθούν αλλού ή να πάνε σε συγγενείς και φίλους τους.

Δεν είναι ομίχλη, αλλά καπνός που εμποδίζει την ορατότητα των οδηγών | Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP
Δεν είναι ομίχλη, αλλά καπνός που εμποδίζει την ορατότητα των οδηγών | Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP

Δείτε εικόνες της περιοχής πριν και μετά τις φωτιές

Shares
⚠ Fair Notice: Τα άρθρα της AllNewz είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε

Στην ίδια κατηγορία

AllNewz σημαίνει όλη η Αλήθεια
Shares