Γνωρίζεις ότι έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις;“Το δικαίωμα να γνωρίζω” είναι δικαίωμα που άπτεται του δικαίου του περιβάλλοντος, στα πλαίσια του χώρου εργασίας και κοινοτήτων.
“Το δικαίωμα να γνωρίζω” ξεκίνησε ως κίνημα που έγινε δημοφιλές από την Rachel Carson με το βιβλίο της Silent Spring. Είναι ένα περιβαλλοντικό επιστημονικό βιβλίο που εκδόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1962, για να τεκμηριώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της αδιάκριτης χρήση των φυτοφαρμάκων.
Η Rachel Carson ξεκινάει το βιβλίο της γράφοντας για έναν δηλητηριασμένο υποθετικό κόσμο στον οποίο όλη η ζωή είχε νεκρώσει, τα έντομα είχαν εξαλειφθεί και τον οποίο είχαν εγκαταλείψει τα πουλιά, μη βρίσκοντας πλέον τροφή.«…Μια παράξενη επιδημία απλώθηκε στην περιοχή και τα πάντα άρχισαν να αλλάζουν. … Παντού υπήρχε η σκιά του θανάτου. Οι γεωργοί μιλούσαν για αρρώστιες στις οικογένειές τους. … Τα πουλιά για παράδειγμα. Πού είχαν πάει; … Μόνο σιωπή απλωνόταν πάνω από τους αγρούς και τα δάση και το έλος. … Δεν ήταν μάγια ή εχθρικές πράξεις αυτό που επέβαλλε να σιγήσει η αναγέννηση της νέας ζωής σ’αυτόν τον κόσμο που είχε πληγεί. Ήταν το έργο των ίδιων των ανθρώπων». Το DDT μάλιστα, που αποτελούσε έναν από τους κύριους στόχους της Carson, συχνά χρησιμοποιείται ως μέτρο τοξικότητας, όταν αναφέρεται σε ακόμη πιο επικίνδυνες συνθετικές χημικές ενώσεις. Σήμερα το “Το δικαίωμα να γνωρίζω” είναι η νομική αρχή που δίνει σε κάθε άτομο το δικαίωμα να γνωρίζει τα χημικά προϊόντα στα οποία μπορεί να εκτεθεί στην καθημερινή του ζωή ή στην εργασία του. Στις χώρες της Ευρώπης, δίνεται η δυνατότητα η κάθε μια να έχει τους δικούς της νόμους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει κεντρική πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους ρυθμιστικούς οργανισμούς και νόμους. “Το δικαίωμα να γνωρίζω” (Right to Know) για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. “Το δικαίωμα να γνωρίζω” για τους κινδύνους στο χώρο εργασίας διοικείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια. Κινητή τηλεφωνία χάνει τη μάχη ενάντια στο “Δικαίωμα να γνωρίζω”24η Απριλίου, 2017: Σήμερα το Reuters συνόψισε την ομοσπονδιακή απόφαση έφεσης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για την υπόθεση ακτινοβολία στο Berkeley σε ένα άρθρο με τίτλο, « Όταν η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τις επιχειρήσεις να μιλήσουν.»
Περίληψη: Σύμφωνα με το νόμο “Το δικαίωμα να γνωρίζω” στην εν λόγω πολιτεία, τα καταστήματα που πουλούν κινητά υποχρεούνται να έχουν αναρτήσει σήμανση σχετικά με τους κινδύνους της κακής χρήσης των κινητών τηλεφώνων.Η CTIA – The Wireless Association προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο διεκδικώντας να μην υπάρχει αυτή η σήμανση γιατί “τρομοκρατεί” το καταναλωτικό κοινό, αλλά το δικαστήριο την απέρριψε.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διάταγμα και την αγωγή δείτε: Berkeley κινητό τηλέφωνο «Δικαίωμα να ξέρετε» Διάταγμα: Media κάλυψη. Την απόφαση από το Εφετείο για την 9η Circuit των ΗΠΑ μπορείτε να το κατεβάσετε από το http://bit.ly/CTIABkly042117 Το εφετείο αποφάσισε ότι προηγείται ο πολίτης έναντι των συμφερόντων των εταιρειών ασύρματης τεχνολογίας. Ανύπαρκτη η Ελλάδα στην Ευρώπη, ανύπαρκτο “Το Δικαίωμα να γνωρίζω” στην Ελλάδα!Στο φόρουμ της ΕΕΑ όπου βρήκαμε ολόκληρο άρθρο/ερώτηση κάποιου πολίτη σχετικά με την μη ιονίζουσα ακτινοβολία, με έκπληξη είδαμε ότι στις επιλογές γλώσσας (αριστερά κάτω από το μενού) απουσιάζει η Ελληνική, ενώ υπάρχουν άλλες μη Ευρωπαϊκές, όπως Σουαχίλι, Κινέζικα, Χίντι κ.λ.π.
Μήπως γιατί ποτέ κανένας Έλληνας δεν έκανε χρήση του δικαιώματος να γνωρίζει αφού δεν γνωρίζει ότι έχει αυτό το δικαίωμα; Ή μήπως στην Ελλάδα δεν έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε; Κατά πάσα πιθανότητα και τα δυο. Κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, υπουργοί Περιβάλλοντος αλλάζουν στις καρέκλες των υπουργείων, αλλά “Το Δικαίωμα να Γνωρίζω” δεν ακούγεται από κανενός τα χείλη. Ωστόσο τα δεδομένα πλέον αλλάζουν και εμείς θα φροντίσουμε να γίνουμε ισότιμοι με τους πολίτες του κόσμου. Στις 2 Απριλίου 2017, για πρώτη φορά η ιατρική κοινότητα ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα της ακτινοβολίας: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί για την μη ιονίζουσα ακτινοβολία – Οδηγίες και για παιδιά! Τους ευχαριστούμε εκ βάθους καρδιάς κι ελπίζουμε σε συνεργασία. Ακόμα,
“Το δικαίωμα να γνωρίζω”, το μέχρι τώρα ανύπαρκτο στη χώρα μας, είναι καιρός να αποκτηθεί από τους ταλαίπωρους πολίτες της, που φαίνονται να έχουν μόνο υποχρεώσεις. Ωστόσο, έχουν δικαίωμα να ξέρουν τι τρώνε, τι φάρμακα/εμβόλια παίρνουν και ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ασύρματης τεχνολογίας. Ειδικά για την τελευταία, που είναι και αόρατη, και που έχει τη δυνατότητα να διαπερνά τοίχους, να παραβιάζει ατομικές επιλογές και να επιβάλλεται στους ανημέρωτους πολίτες εν είδει εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσίας. πηγή: Κίνημα Επιβιώνουμε |