AllNewz

Πιάστηκαν! – Πως γίνεται ένας σεισμογράφος να καταγράφει έναν τυφώνα;

Τα μηνύματα από τα νησιά της Καραϊβικής για την επέλαση του τυφώνα Ίρμα και η μιντιακή κάλυψη του δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το ότι πρόκειται για το ισχυρότερο καιρικό τρομοκρατικό χτύπημα μέχρι στιγμής

Ήδη και πριν ολοκληρωθεί ακόμα η επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει λάβει τον χαρακτηρισμό του  «πιο ισχυρού τυφώνα που έχει καταγραφεί ποτέ πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο τυφώνας «χτύπησε» ήδη με σφοδρότητα τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου (Σεντ Μπαρθ) και του Αγίου Μαρτίνου (Σεντ Μάρτεν), που τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. «Έχουν εκκενωθεί σπίτια και όλοι βρίσκονται σε καταφύγια ή σε κτίρια με ισχυρή δομή», έγραψε στο Twiter από τον Σεντ Μάρτεν ένας μόνιμος Βρετανός κάτοικος του νησιού.

«Τώρα έχω τρομοκρατηθεί! Ο,τι κι αν είστε, ακόμα και άθεοι ή αιρετικοί, προσευχηθείτε για μένα», ανέφερε σε άλλο tweet από το καταφύγιο που είναι κρυμμένος. «Δεν μπορώ να δω, αλλά ακούω έξω τον θόρυβο. Θεέ μου, αυτός ο θόρυβος! Είναι σαν να βρίσκεσαι δίπλα σε μηχανή αεροσκάφους», πρόσθεσε.

Τόσο ισχυρός που τον κατέγραψε σεισμογράφος;

Ο τυφώνας Irma είναι τόσο ισχυρός που εμφανίζεται σε σεισμογράφους – εξοπλισμός σχεδιασμένος για τη μέτρηση σεισμών. “Αυτό που βλέπουμε στο σεισμογράφημα είναι βουητά χαμηλών συχνοτήτων που σταδιακά γίνονται ισχυρότερα, καθώς ο τυφώνας πλησιάζει στο σεισμόμετρο της νήσου Γουαδελούπη”, δήλωσε ο Stephen Hicks, ένας σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο θόρυβος είναι πιθανόν να οφείλεται σε ισχυρούς ανέμους – που προκαλούν μικροσκοπικές κινήσεις στο έδαφος – και επίσης από τα δέντρα που κουνιούνται στον άνεμο, ο οποίος επίσης μεταφέρει ενέργεια στο έδαφος, είπε. Το σεισμόμετρο βρίσκεται κοντά στον ωκεανό, έτσι τα κύματα που συντρίβονται κατά μήκος της ακτής αντηχούν γύρω από το νησί, δημιουργώντας επίσης σεισμική ενέργεια, πρόσθεσε.

 

Αλλά αυτό το τουίτ του δεν είναι το μοναδικό, καθώς πολλοί σταθμοί άρχισαν να καταρρέουν καθώς το ‘μάτι’ του τυφώνα πλησίαζε:

Κι όσο ο καλός νεαρός σεισμολόγος εικάζει και προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο με πολλά μάλλον, ίσως, και μπορεί, τόσο η απορία μεγαλώνει, γνωρίζοντας ότι ένας σεισμογράφος δεν καταγράφει ούτε ήχους, ούτε βουητά, παρά μόνο κινήσεις του εδάφους!

Ο σεισμογράφος είναι μια συσκευή που μετρά την κίνηση της γης και αποτελείται από έναν αισθητήρα, ο οποίος εντοπίζει την κίνηση του εδάφους και ονομάζεται σεισμόμετρο, και από ένα σύστημα καταγραφής των δεδομένων.

Το απλό σεισμόμετρο είναι ευαίσθητο σε κατακόρυφης διεύθυνσης μετατοπίσεις του εδάφους, και το πετυχαίνει με τη βοήθεια ενός βάρους που κρέμεται από ένα ελατήριο.

Το ελατήριο και το βάρος στηρίζονται σε ένα πλαίσιο που κινείται μαζί με την επιφάνεια της γης. Καθώς η γη κινείται, η σχετική κίνηση μεταξύ του βάρους και της γης δίνει τη μέτρηση της κατακόρυφης μετατόπισης.

Εάν εγκατασταθεί και ένα σύστημα μέτρησης, όπως ένας κυλιόμενος κύλινδρος και μία γραφίδα συνδεδεμένη με το βάρος αυτή, η σχετική κίνηση μεταξύ του βάρους και της γης μπορεί να καταγραφεί και να δώσει ένα ιστορικό της κίνησης (της γης), τότε το σύστημα ονομάζεται σεισμογράφος.

Γεράσιμος Χουλιάρας

Seismic waves are propagating vibrations that carry energy from the source of an earthquake outward in all directions. They travel through the interior of the Earth and can be measured with sensitive detectors called seismographs […] Seismic waves are divided into two types: body waves and surface waves.

[modal_text_link name=”” class=”” id=””][/modal_text_link]

Ο μόνος τρόπος -θα μπορούσαμε να εικάσουμε κι εμείς- να ενεργοποιηθεί ο σεισμογράφος ο οποίος “πιάνει” την ενέργεια και μετακίνηση της γης, είναι αυτή να έχει ενεργοποιηθεί όχι από θόρυβο (ακουστικά κύματα) αλλά από ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οποιαδήποτε χειραγώγηση μπορεί να γίνει στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της ιονόσφαιρας, μέσω των “θερμαντικών” συστημάτων τύπου χααρπ, μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην επιφάνεια της γης, γι’ αυτό και λέγεται ότι οι τεχνητοί σεισμοί του χααρπ δεν έχουν πολύ βάθος, αλλά κυμαίνονται γύρω στα 10 χλμ πάνω-κάτω.

Και δεδομένου ότι τα καταστροφικά φαινόμενα που βλέπουμε τελευταία από την παράνομη μυστική οργάνωση των παγκόσμιων καιρικών τρομοκρατών είναι προϊόντα τεχνολογίας και όχι ξέσπασμα της Φύσης, το πιο πιθανό οι σεισμογράφοι να κατέγραψαν ελαφρές δονήσεις του εδάφους λόγω διέγερσης του από τα φορτισμένα πεδία.

Όπως και να έχει, ένα είναι το σίγουρο συμπέρασμα: γύρισαν πολύ το volum!

Shares
© ALLNEWZ - Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπαραγωγή μέρους ή συνόλου του υλικού του ιστολογίου μας σε άλλα ιστολόγια, social media ή αποστολή με μέιλ βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων

Ακολουθείστε μας!

Επειδή οι κοινοποιήσεις των σελίδων του facebook όσο πάνε και λιγοστεύουν, βάλτε την AllNewz στα αγαπημένα σας για να βλέπετε απευθείας τις νέες δημοσιεύσεις μας

Cece Doucette: Ashland, MA Board of Health EMF/RF

Είπαν και συμφωνούμε…

«Όποιος ελέγχει τα νέφη, ελέγχει τον κόσμο όλο!»

Ακολουθείστε μας

Kατηγορίες

Shares