Weather Warfare Ελλάδα Εμπόλεμη Ζώνη

Τι γίνεται με το “πείραμα” της σκόνης από την Αφρική

 

Η πρώτη επέλαση της σκόνης από την Αφρική, πήρε διαστάσεις στα μίντια καταλαμβάνοντας πρωτοσέλιδα και το μισό σχεδόν χώρο της ελληνικής επικαιρότητας. Έκτοτε η σκόνη συνεχίζει να μας επισκέπτεται αλλά το ενδιαφέρον, αντί να εντείνεται, πάει περίπατο. Η σκόνη έγινε γαργάρα και τα ψηλά γράμματα του δελτίου καιρού…

Μεσολάβησαν και κάτι “επιστημονικές” αναλύσεις τύπου, η σκόνη έχει και τα καλά της, δεν είναι κάτι νέο, το είχαν αναφέρει και κάτι αρχαίοι ημών πρόγονοι, πολλή κλιματική αλλαγή που μπορεί, μάλλον, ίσως, σίγουρα είναι υπεύθυνη για τη σκόνη και… ένα πείραμα.

Ως φαίνεται, η 5η Απριλίου πάει να κηρυχθεί ως Εθνική Εορτή Σκόνης, αφού πλέον καθιερώνεται να “ξεκινάει” για ένα μήνα… “Το Πείραμα”

Το φετινό “πείραμα” 

Για να φωτιστεί ο ακριβής τρόπος που «ταξιδεύει» η σκόνη από την Αφρική στη χώρα μας, έχει ξεκινήσει από τις 5 Απριλίου στην Κρήτη πείραμα, με την ονομασία Pre-TECT. Το πείραμα που θα διαρκέσει ένα μήνα διοργανώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και αποτελεί μια διεθνούς εμβέλειας ερευνητική προσπάθεια. Ο προηγμένος επιστημονικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί στο πείραμα, θα συγκεντρωθεί στο ατμοσφαιρικό παρατηρητήριο της Φινοκαλιάς στον νομό Λασιθίου, το οποίο λειτουργεί συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης drones και ένα αεροπλάνο της γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας.  «Η πειραματική εκστρατεία Pre-TECT αφορά τη μελέτη των άγνωστων μηχανισμών που επηρεάζουν τη μεταφορά της ερημικής σκόνης από τις ερήμους σε απομακρυσμένες περιοχές», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του πειράματος Βασίλης Αμοιρίδης, ερευνητής του ΕΕΑ. Τα ευρήματα του πειράματος αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον…

Το περσινό “πείραμα”

Το πείραμα για το πως «ταξιδεύει» η σκόνη από την Αφρική, ξεκινά στις 5 Απριλίου στην Κρήτη και θα διαρκέσει έναν μήνα με την συμμετοχή ερευνητών από ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι γνωστό ότι η σκόνη από τις ερήμους μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζει η Ελλάδα που κατά καιρούς σκεπάζεται από τη σκόνη της Σαχάρας. Οι επιστήμονες, όμως, δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τους μηχανισμούς που επηρεάζουν τα «ταξίδια» της σκόνης.
Αυτούς ακριβώς τους μηχανισμούς θα επιχειρήσουν να φωτίσουν καλύτερα μέσα από ένα σημαντικό διεθνές πείραμα, το οποίο θα ξεκινήσει στην Κρήτη στις 5 Απριλίου και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα. Υπερσύγχρονα επίγεια όργανα, καθώς και ενάερια μέσα (drones και ένα αεροπλάνο της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας) θα χρησιμοποιηθούν για τις μετρήσεις. Το πείραμα, με την ονομασία Pre-TECT, διοργανώνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και αποτελεί μια διεθνούς εμβέλειας ερευνητική εκστρατεία για την μελέτη της ερημικής σκόνης.
διαβάστε τη συνέχεια του Δελτίου Τύπου
Ο προηγμένος επιστημονικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί στο πείραμα, θα συγκεντρωθεί στο ατμοσφαιρικό παρατηρητήριο της Φινοκαλιάς στο νομό Λασιθίου, το οποίο λειτουργεί συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Επιστημονικός υπεύθυνος του πειράματος Pre-TECT είναι ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ Βασίλης Αμοιρίδης, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πείραμα.

Στο Pre-TECT (http://pre-tect.space.noa.gr/) συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών (περίπου 25), μεταξύ των οποίων το γερμανικό Ινστιτούτο Τροποσφαιρικής Έρευνας της Λειψίας (TROPOS), το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας (ΙΜΑΑ/CNR), το Ινστιτούτο της Κύπρου (CyI), το ρουμανικό Ινστιτούτο Οπτοηλεκτρονικής (INOE), το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, το γαλλικό Πανεπιστήμιο της Λιλ, τo ελβετικό Φυσικό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο του Νταβός (PMOD-WRC), η Σχολή Γεωεπιστημών και Επιστημών της Ατμόσφαιρας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια (Georgia Tech-ΗΠΑ) και η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (UK Met Office).

Παράλληλα με τις κυρίως ερευνητικές δράσεις του Pre-TECT, θα διεξαχθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπό τη μορφή Θερινού Σχολείου, στο πλαίσιο του προγράμματος επιμόρφωσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας Η2020-TWINNING ECARS. Αναμένεται η άφιξη περισσοτέρων από 50 καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών από διάφορες χώρες. Στο πλαίσιο του Pre-TECT, θα χρησιμοποιηθούν ερευνητικές υποδομές αιχμής για την τηλεπισκόπηση της ατμόσφαιρας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η συνεχής λειτουργία του προηγμένου συστήματος lidar PollyXT του ΕΑΑ για την τηλεπισκόπηση των αιωρούμενων σωματιδίων. Επιπλέον, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το υπερσύγχρονο ραντάρ Doppler Cloud Radar MIRA-35 για την τηλεπισκόπηση των νεφών, καθώς και καινοτόμες διατάξεις για τη μέτρηση του ‘προφίλ’ των πεδίων του ανέμου (HALO wind lidar).

Τα αποτελέσματα  του περσινού πειράματος τι συμπεράσματα έβγαλαν;

Στο επίσημο σάιτ αναφέρεται ότι το πείραμα θα διεξαχθεί φέτος όλο τον Απρίλιο.

Στη σελίδα τους στο facebook δεν υπάρχουν νεότερα για το φετινό πείραμα. Γράφουν:

Το πείραμα PRE-TECT επικεντρώνεται στο μικροφυσικό χαρακτηρισμό της σκόνης στην έρημο από την τηλεανίχνευση, χρησιμοποιώντας τεχνικές προηγμένης αναστροφής.

Κι όποιος κατάλαβε… Τα παιδία παίζει με τα ραντάρ, η σελίδα των 100 λάικ μοιάζει με οικογενειακή υπόθεση, δείχνουν να περνούν καλά, αλλά… αποτελέσματα πειράματος;

Ένα πόρισμα της μελέτης υπάρχει στο διαδίκτυοΕδώ, αξιοποιούμε τις δυνατότητες και των δύο αλγορίθμων για τον χαρακτηρισμό της σκόνης της Σαχάρας και των θαλάσσιων σωματιδίων, μαζί με τα μείγματα τους, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του πειράματος CHARACTERIZATION OF MEROSOL OF PRAISE AND MARINE PELLET EXPERIMENT (CHARADMExp).

Μπορείτε να την διαβάστε όλη ΕΔΩ. Είθισται βέβαια πάντα, τα επιστημονικά πορίσματα των μελετών να δημοσιεύονται σε κατανοητή για το ευρύ κοινό γλώσσα, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά όλους τους πολίτες και την υγεία τους. Αλλά δεν είναι και τόσο ακατανόητα, αν πάρει χρόνο κανείς να τα διαβάσει. Πρόκειται περισσότερο για παρατηρήσεις και αντίστοιχες μελέτες γίνονται εδώ και δεκαετίες, ειδικά από τις αρχές του αιώνα.

Το συμπέρασμα ωστόσο ποιο είναι; Η αύξηση της επισκεψιμότητας της σκόνης χωρίς να αναφέρεται πουθενά το “γιατί”. Ωστόσο το δικό μας “γιατί”, παραμένει στο ράφι της παγκόσμια “συνωμοσιολογίας”, μέχρι μια μέρα να του φύγει η ρετσινιά και να αποκαλυφθεί ως “μια προσπάθεια να διασωθεί το κλίμα” ή ως “τότε που ο άνθρωπος είχε οπλοποιήσει μυστικά τον καιρό”… ​

Δορυφόροι, αλγόριθμοι, μαγνητόμετρα, ραντάρ Doppler και ακτίνες λέιζερ – όλα στην υπηρεσία της “κατανόησης” της μεταφοράς σκόνης. Μόνο που, όχι μόνο δεν βλέπουμε κατανόηση, αλλά περισσότερη σκόνη! Κι αυτό που εμείς “κατανοούμε”, είναι εκείνα τα ΄σωματίδια’ που βγαίνουν από τα αεροπλάνα, και που δεν αναφέρονται σε καμία από τις κατηγορίες σωματιδίων της έρευνας τους, αλλά και την τεχνολογία Τέσλα ζωγραφισμένη στα σύννεφα:Picture 

Η οδυνηρή πραγματικότητα θέλει μια ακόμα εβδομάδα με φουλ σκόνη, που αυτή τη φορά θα πλήξει τα κεντρικά και βόρεια μέρη της χώρας μας και λιγότερο τα νότια:
Shares
⚠ Fair Notice: Τα άρθρα της AllNewz είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε

Στην ίδια κατηγορία

AllNewz σημαίνει όλη η Αλήθεια
Shares