Εμπόλεμη Ζώνη

Η “Κλιματική Αλλαγή” σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην Αρκτική ναυτιλία;

Τον Ιούλιο Βερν τον γνωρίζουν άπαντες και τα επιστημονικά του οράματα υλοποιήθηκαν όλα και με το παραπάνω. Υπάρχει όμως ένα βιβλίο που το άφησαν τεχνηέντως στην σκιά και δεν το γνωρίζουν ούτε οι φανατικοί αναγνώστες του, το Άνω Κάτω. Το βιβλίο αυτό αφορά στην ιδέα πως να “Γεωμηχανιστεί” η Γη ώστε να έχει ενιαίο κλίμα, ειδικά για να λιώσουν οι πάγοι στον Βορρά και να πάρουν οι Αμερικάνοι, που μόλις είχαν αγοράσει μέρος γης από τους Ρώσους, τον πλούτο της Αρκτικής. Ο Βερν ήταν θαυμαστής του Τέσλα. Αν τώρα κάποιοι νομίζουν ότι όλο αυτό είναι “ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή” είναι πολύ γελασμένοι και βαθύτατοι νυχτωμένοι. Η τεχνολογία του Βερν στο βιβλίο απέτυχε. Η τεχνολογία σήμερα το κατάφερε.

Το άρθρο του greenagenda.gr σε μια προσπάθεια να μας πείσει ότι υπάρχει Κλιματική Αλλαγή (ανθρωπογενής) αλλά… έχει και τα καλά της!

Ένα δανικό φορτηγό πλοίο πρόκειται να ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα αποτελέσει ορόσημο για το άνοιγμα των αρκτικών υδάτων στη ναυτιλία, ως άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Η θερμοκρασία της Αρκτικής αυξάνεται τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη και ο θαλάσσιος πάγος έχει μειωθεί δραστικά από το 1979. Καθώς ο πάγος λιώνει, οι αρκτικές ναυτιλιακές διαδρομές γίνονται πιο ελκυστικές ως εναλλακτική λύση της ναυσιπλοΐας μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο δανικός ναυτιλιακός γίγαντας Maersk θα στείλει τώρα το πρώτο φορτηγό πλοίο χωρίς βοήθεια από παγοθραυστικό μέσω της Διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας της Αρκτικής, αναχωρώντας από το Βλαδιβοστόκ αυτή την εβδομάδα, και δασχίζοντας το Βερίγγειο Πορθμό την 1η Σεπτεμβρίου. Το πλοίο με την ονομασία Venta Maersk θα προχωρήσει παράλληλα στις βόρειες ακτές της Ρωσίας από τα ανατολικά προς τα δυτικά και θα φτάσει στην Αγία Πετρούπολη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr.

Αυτή η διαδρομή στο παρελθόν απαιτούσε τη βοήθεια παγοθραυστικών που χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων πυρηνική ενέργεια, μία λύση που δεν ήταν οικονομικά ελκυστική για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Η Maersk στέλνει το Venta σε μια εποχή που ο πάγος της θάλασσας της Αρκτικής προσεγγίζει το εποχιακό του ελάχιστο και είναι πιο θρυμματισμένος από ό,τι κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Κατά την περίοδο από το 1979 έως το 2017, ο πάγος της θάλασσας μειώθηκε κατά 86.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ετησίως, ή κατά 13,2% ανά δεκαετία, σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και το Πάγο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο πλοίο θα πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι ως δοκιμαστικό πέρασμα και για τη συλλογή δεδομένων. Το Venta είναι ένα καινούριο σκάφος, ανθεκτικό στον πάγο, που μπορεί να περάσει μέσα από θαλάσσιο πάγο πάχους περίπου ενός μέτρου. Τα περίπου 3.600 κοντέινερ σε αυτή τη συγκεκριμένη διαδρομή θα περιέχουν κατεψυγμένα ψάρια.

 

⚠ Fair Notice: Τα άρθρα της AllNewz είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε

Στην ίδια κατηγορία

AllNewz σημαίνει όλη η Αλήθεια