AllNewz αποκλειστικό

Κλιματική Ανταλλαγή στην Ευρώπη: Ρεκόρ ζέστης στον Βορρά, παγετός στον Νότο

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά εμείς οι “ευφάνταστοι συνωμοσιολόγοι” επιβεβαιωθήκαμε: Δώσαμε το καλό μεσογειακό μας το κλίμα στο Βορρά και πήραμε τον κακό τους στον καιρό!

Κι επειδή τον Νότο τον έχουν βρει κορόιδο και οι πάνω κάνουν ό,τι τους γουστάρει σε κάθε τομέα, κι επειδή οι κυβερνήσεις μας έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάολο πριν καν αναλάβουν, κι επειδή οι περισσότεροι φοβούνται να μιλήσουν μπας και τους πουν “ψεκασμένους” κι επειδή… επειδή… επειδή… έτσι θα πάει μέχρι να σταματήσουμε το “επειδή”.

Σημερινό πανομοιότυπο άρθρο κάνει το γύρο των ελληνικών ΜΜΕ και λέει πως ο “καιρός τρελάθηκε” και ήρθαν τα “πάνω κάτω”. Μωρέ τι μας λέτε, σας πρόλαβε ο Ιούλιος Βερν με το βιβλίο “Άνω Κάτω”¨, από το οποίο πήραν και την ιδέα οι παγκόσμιοι χειραγωγοί του καιρού.

Τα πάνω - κάτω στην Ευρώπη: Ζέστη στον Βορρά και χιόνια στον Νότο
Το μετεωρολογικό δελτίο φέρνει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη τον φετινό Φεβρουάριο

Ρεκόρ ζέστης στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρώιμη άνοιξη στη Γαλλία ή τη Σκανδιναβία, όμως χιόνια στην Τουρκία και την Ελλάδα: το μετεωρολογικό δελτίο φέρνει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη τον φετινό Φεβρουάριο, πιθανόν σε μια νέα ένδειξη της κλιματικής απορρύθμισης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άνοιξη στη δυτική Ευρώπη

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέρριψε το ένα μετά το άλλο χθες και σήμερα τα ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Φεβρουάριο, ακόμη και για ολόκληρο τον χειμώνα. Ενώ το όριο των 20 βαθμών Κελσίου δεν είχε μέχρι τώρα ξεπεραστεί αυτή την εποχή, ο υδράργυρος έφθασε χθες, Δευτέρα, τους 20,6 βαθμούς Κελσίου στο Τρόσγκεντ και στη συνέχεια, σήμερα, τους 20,8 βαθμούς Κελσίου στο Πορθμάντογκ, δύο τοποθεσίες της Ουαλίας.

«Είναι πρωτοφανές (…) Στην Ουαλία, 20,6 βαθμοί Κελσίου είναι αληθινά σαν να είναι κατακαλόκαιρο», σχολιάζει ο Ετιέν Καπικιάν, μετεωρολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France.

Πιο εντοπισμένα μηνιαία ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης τις τελευταίες ημέρες σε πολυάριθμες τοποθεσίες χωρών της δυτικής Ευρώπης, για παράδειγμα 25 βαθμοί Κελσίου στο Ορένσε της Ισπανίας, 21 βαθμοι Κελσίου στο Πλεμπέρ-Κριστ (στην περιοχή Φινιστέρ της Γαλλίας, ρεκόρ Βρετάνης) ή 18,8 βαθμοί Κελσίου στο Ούκλε, κοντά στις Βρυξέλλες.

Οι θερμοκρασίες είναι επίσης ανοιξιάτικες στη Σκανδιναβία, με το ρεκόρ για τον Φεβρουάριο να καταρρίπτεται το Σάββατο στο Κβίκιοκ της Σουηδίας (9,1 βαθμοί Κελσίου), κοντά στον πολικό κύκλο, ή ακόμη με 17,8 βαθμούς Κελσίου στο Λίνγκε της Νορβηγίας, κοντά στο εθνικό ρεκόρ, σύμφωνα με τη Meteo-France.

Όμως την ίδια στιγμή, το θερμόμετρο δεν ξεπερνούσε τους 5 βαθμούς Κελσίου στο Λέτσε της Ιταλίας ή τους 3 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλονίκη, όπου χιόνισε το περασμένο σαββατοκύριακο, όπως και στη βορειοανατολική Τουρκία.

Ροές από τον Νότο προς τον Βορρά

Η κατάσταση αυτή «συνδέεται με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία που καταγράφηκε αυτό το σαββατοκύριακο και η οποία συνεχίζεται στην αρχή αυτής της εβδομάδας», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ετιέν Καπικιάν, περιγράφοντας χαμηλές πιέσεις στον Ατλαντικό και την ανατολική Ευρώπη, οι οποίες πλαισιώνουν έναν ισχυρό αντικυκλώνα πάνω από τη δυτική Ευρώπη.

«Αυτή η διαδοχή χαμηλών πιέσεων-υψηλών πιέσεων-χαμηλών πιέσεων συνοδεύεται από ανταλλαγές αέριων μαζών προς διευθύνσεις από βορρά προς νότο», προσθέτει ο μετεωρολόγος. Έτσι στην πλευρά του Ατλαντικού ο θερμός αέρας ανεβαίνει από τον νότο, προκαλώντας ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, και ανατολικά ο ψυχρός αέρας από τον πολικό κύκλο κατεβαίνει προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη προκαλώντας επίσης «θερμικές ανωμαλίες» και χιόνι.

Στην ανατολική πλευρά το κρύο αρχίζει να κοπάζει, όμως «οι ήπιες θερμοκρασίες συνεχίζονται στη δυτική Ευρώπη», αναφέρει ακόμη ο Ετιέν Καπικιάν, ο οποίος προβλέπει μέχρι αύριο Τετάρτη και άλλα ρεκόρ στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις χώρες της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και μέχρι τη Σκανδιναβία.

Ένδειξη της κλιματικής αλλαγής;

«Αυτό που βλέπουμε στη Βρετανία, θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα για πρώτη φορά, είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε με την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φριντερίκε Ότο, ερευνήτρια στο Environmental Change Institute της Οξφόρδης.

«Το γεγονός ότι η άνοιξη αρχίζει πολύ νωρίτερα είναι μία από τις προφανείς ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει η Ότο, χωρίς όμως να φτάσει μέχρι να συνδέσει επισήμως τα δύο, εφόσον δεν υπάρχει κάποια ακριβέστερη ανάλυση.

Γενικώς οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί όταν είναι να αποδώσουν μόνο στην κλιματική απορρύθμιση την εκδήλωση κάποιου ακραίου μετεωρολογικού φαινομένου, όποιο κι αν είναι αυτό. Πάντως διεξάγονται όλο και περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί εκ των υστέρων αν κάποιο γεγονός θα μπορούσε να έχει λάβει χώρα σ’ έναν κόσμο που δεν υπόκειται στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, το World Weather Attribution, ένα δίκτυο στο οποίο συμμετέχει η δρ. Ότο. είχε μάλιστα διατυπώσει την εκτίμηση, έχοντας κάνει υπολογισμούς χωρίς να περιμένει το τέλος του καύσωνα, πως το σπάνιο κύμα ζέστης που καταγράφεται στην Ευρώπη είναι «χωρίς αμφιβολία ένδειξη» της ανόδου της θερμοκρασίας.

«Είχαμε ένα ασυνήθιστα αργοπορημένο καλοκαίρι αυτό το φθινόπωρο και τώρα η άνοιξη αρχίζει πιο νωρίς (…). Συνδέεται με την άνοδο τη θερμοκρασίας του πλανήτη που αυξάνει πολύ την πιθανότητα τέτοιας ζέστης», σχολιάζει από την πλευρά του ο Ντιμ Κούμου, του Institute for Climate Impact Research στο Πότσδαμ (PIK).

«Μπορεί κανείς να σκεφτεί πως είναι ευχάριστο να έχουμε τέτοιον καιρό τόσο νωρίς στη σεζόν, όμως αν (τέτοιες ανωμαλίες) εμφανιστούν στη μέση του καλοκαιριού, αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία», προσθέτει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές είναι πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά το κατά πόσον η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην οποία οφείλονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στα ανατολικά.

«Όταν υπάρχει ισχυρή θερμή ανωμαλία κάπου, συχνά αντισταθμίζεται από μια ψυχρή ανωμαλία», σχολιάζει ο Ετιέν Καπικιάν.

Ένδειξη της κλιματικής αλλαγής; ρωτάει το άρθρο. Όχι, ΑΠΟΔΕΙΞΗ της Κλιματικής Ανταλλαγής και της Εγ-κλιματικής Αλλαγής.

Τον ήλιο της Ελλάδας δεν μπορούν να μας τον πάρουν, έχει πει ο Τσίπρας. Να που μας τον πήραν, και να που αφήνουν πίσω πτώματα και κατεστραμμένες καλλιέργειες και οικονομία. Που είναι οι Αλκυονίδες μέρες; “Μύθος” λέει ο μετεωρολόγος του real.fm, δεν υπάρχουν στ’ αλήθεια. Αυτοί μπορούν να σε βγάλουν και τρελό, και με άνοια, προκειμένου να μην χάσουν τον μισθουλάκο τους. Λες και δεν έχουν οι ίδιοι ζωή σ’ αυτόν τον τόπο, κι αυτοί και τα παιδιά τους.

Έσπειραν κόμπλεξ κι ενοχή ώστε να μην μπορεί ο κόσμος να μιλήσει, με το φόβο μην τον πουν ψεκασμένο. Ποίοι είναι αυτοί; Οι πουλημένοι και τα πρακτοράκια των ξένων που έχουν ημερομηνία λήξης. Μόλις κάνει το σύστημα τη δουλίτσα του, τους πρώτους που φτύνει και πετάει στην ανακύκλωση είναι οι λακέδες του. Αγοράζει νέους και πιο φρέσκους. Δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί εδώ, κατάλαβες Κ. ΜΠ.? Κατάλαβες Σ.Θ.? Κατάλαβες Θ.Π.? Κατάλαβες Θ.Δ.?

Κατάλαβες John Smith? Δεν σε προσβάλω, ανώνυμος λακές είσαι.

Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε, απειληθήκαμε, και αμαρτία δεν έχουμε. Τώρα εσύ αναγνώστη, που έρχονται και εκλογές -τοπικές, βουλευτικές, ευρωβουλευτικές- πιάσε όλους αυτούς που βρίσκονται σε κόμματα που (ακόμα?) πιστεύεις και κόλλα τους στον τοίχο. Κι αν σου πουν ότι όλα αυτά δεν ισχύουν, ή -στην καλύτερη περίπτωση- όταν ανέβουμε στην εξουσία θα το ερευνήσουμε- κάνε ό,τι έκανε η Χριστίνα Σούζη: Πες τους άι σιχτίρ!

Μας κλέβουν τη ζωή οικονομικά, μας κλέβουν τη ζωή την πραγματική με τον καιρό. Γιατί έφτασαν οι Έλληνες να τρώνε την αφρικάνικη σκόνη με τις κουτάλες ή τους απανωτούς Σιβηρικούς χειμώνες και ήλιο να μην βλέπουν, και να έχουν ακόμα κι έλλειψη βιταμίνης D! Αν είναι ποτέ δυνατόν!

Μίλα! Γίνε η φωνή της Αλήθειας κι αν πέσεις σε “ακατοίκητο” πήγαινε παρακάτω. Αν πέσεις σε τρολ ή astroturf πήγαινε παρακάτω. Βρες ανθρώπους που ακόμα έχουν επαφή με τη φύση μέσα τους, με το ένστικτό τους. Μην ανταλλάσσεις την ευθύνη σου με ψίχουλα και φρούδες υποσχέσεις. Μην κωλώνεις μπροστά στην προβατίλα της μάζας. Γίνε αρχηγός – του εαυτού σου πρώτα, και μετά της παρέας σου.

Πόσο έχει μείνει ακόμα να ψηθεί ο βάτραχος; Εγώ λέω ΕΣΥ μπορείς να αντιστρέψεις τα πάντα – ακόμα και την ήδη ζεστή θερμοκρασία του νερού!

Να, λοιπόν, που εμείς οι “τρελοί συνωμοσιολόγοι” επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμα φορά. Ο όρος “συνωμοσιολόγος” είναι τίτλος τιμής και όχι ύβρης. Γιατί είναι αυτός που αποκαλύπτει τις συνωμοσίες, χωρίς φόβο αλλά με πάθος και χωρίς καμία προσωπική ανταμοιβή.

⚠ Fair Notice: Τα άρθρα της AllNewz είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε

Στην ίδια κατηγορία

AllNewz σημαίνει όλη η Αλήθεια