AllNewz αποκλειστικό

Σας παρουσιάζουμε τον Νεο-σουρρεαλισμό, την νέα τάση της εποχής μας

⚠ Fair Notice: Τα άρθρα της AllNewz είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε

Ο υπερρεαλισμός ή σουρρεαλισμός, από τις γαλλικές λέξεις sur (πάνω ή πέρα από) και réalisme (την πραγματικότητα), ήταν ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό κίνημα και πολιτικό ρεύμα που άνθισε κατά κύριο λόγο στη Γαλλία των αρχών του 20ου αιώνα, κατά την περίοδο μεταξύ του πρώτου και δεύτερου παγκοσμίου πολέμου

Ο υπερρεαλισμός, χαρακτηρίστηκε ως “επαναστατικό κίνημα”, υποτίθεται επιδιώκοντας πολλές ριζοσπαστικές αλλαγές στο χώρο της τέχνης και της σκέψης γενικότερα. Με πρόφαση τη βαθιά κρίση του Δυτικού πολιτισμού, πρότεινε μία ευρύτερη αναθεώρηση των αξιών, σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, στηριζόμενοι στις ψυχαναλυτικές θεωρίες του Φρόυντ και στα πολιτικά ιδεώδη του Μαρξισμού. Τα αποτελέσματα… τα έχετε δει.

Ωστόσο έναν αιώνα μετά, ζούμε μια νέα μορφή σουρρεαλισμού. Την ονομάζουμε εμείς τώρα και για πρώτη φορά, νεο-σουρρεαλιστικό κίνημα.

Η εικόνα που βλέπετε άνω, είναι χαρακτηριστικό δείγμα του νεο-σουρρεαλιστικού κινήματος. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να την κατατάξουμε στην τέχνη της ζωγραφικής.

Για καμβά, χρησιμοποιείται το απέραντο γαλάζιο του ουρανού.

Ως υλικό -χρώματα- οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν σύγχρονες μπογιές νανοτεχνολογίας, νανοσωματίδια βαρέων μετάλλων σε μείγμα, άλλα με καλή αγωγιμότητα στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, και αλλά, όπως το αλουμίνιο, που παίζουν ρόλο “εγκλωβιστή” της ακτινοβολίας στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Ως πινέλα, η νέα αυτή μανιέρα απαιτεί αεροπλάνα, μεγάλα σε μέγεθος, που να μπορούν να σηκώσουν το βάρος του απαιτούμενου υλικού νανοτεχνολογίας.

Οι καλλιτέχνες δεν είναι τυχαίες προσωπικότητες. Είναι άτομα που η νέα αυτή τεχνοτροπία απαιτεί να μην είναι συναισθηματικοί, όπως ίσως συμβαίνει στις τέχνες άλλων εποχών, αλλά κοινωνιοπαθείς, με έλλειψη ενσυναίσθησης, κοινώς… σκατόψυχοι.

Η φιλοσοφία της νέας αυτής τάσης, ποντάρει στη λήθη των ανθρώπων και αποσκοπεί να αποδομήσει οποιαδήποτε σχέση και αίσθηση με το φυσιολογικό. Ο νεο-σουρρεαλισμός ως τάση, απαιτεί να επιβληθεί στις συνειδήσεις του κοινού όχι ως “επανάσταση”, όπως ο σουρρεαλισμός, αλλά ως διαστρέβλωση της αίσθησης και κατανόησης του πραγματικού.

Η νέα αυτή τάση χαρακτηρίζεται κι από ένα ακόμα παράδοξο. Η διάδοση της δεν βασίζεται στα παλιά πρότυπα προβολής των κριτικών τέχνης, αλλά στην απόλυτη αποσιώπη της. Είναι η πρώτη φορά στην καλλιτεχνική ιστορία όλων των αιώνων, που μια μανιέρα γίνεται τόσο δημοφιλής, ακριβώς… επειδή δεν την προβάλλει κανείς!

Γενικότερα θα λέγαμε, ότι η νεο-σουρρεαλιστική αυτή καλλιτεχνική τάση, δεν ακολουθεί μια αντίστοιχη πολιτική ή κοινωνική, αλλά προηγείται αυτής, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη κατάρρευση των ηθικών αξιών, κοινωνικών προτύπων και δομών – ό,τι είχε κάπως καταφέρει να μείνει ακόμα στο ύψος του, από τις προηγούμενες προσπάθειες των θεωριών των Φρόυντ και Μαρξ.

Και μιας και μιλάμε για τέχνη, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους χορηγούς αυτής της νέας καλλιτεχνικής τάσης, τους σύγχρονους Μεδίκους, τους Rockefellers, Rothschilds, Bill Gates, Elon Musk, Richard Branson και λοιπούς Killuminati.

Στην ίδια κατηγορία

AllNewz σημαίνει όλη η Αλήθεια