AllNewz
Οι βασικοί "συντελεστές" των Ellinika Hoaxes, (από αριστερά) Θάνος Σιτίστας, Θοδωρής Δανιηλίδης και Δημήτρης Αλικάκος (Φωτογραφία: Καθημερινή)

Και watchdog, και εκπαιδευτής σκύλων μαζί γίνεται;

Τα “watchdogs” του Σόρος ανέλαβαν να ελέγχουν τι θα διαβάζετε στο facebook, έγραψα τον περασμένο Μάιο και τώρα μάθαμε ότι ένα από αυτά είναι… εκπαιδευτής σκύλων!

Μάλιστα. Λύθηκε το μυστήριο επάγγελμα της διασχιστικής προσωπικότητας του Θάνου Σ. Επαχτίτη, που μετά έγινε Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) για να καταλήξει στο Θάνος Σιτίστας (σκέτο), ενώ η σειρά με τα ψεύτικα προφίλ του facebook αφαιρέθηκε και η “μνήμη” της Google “καθάρισε”. Περίπου, δηλαδή, γιατί η Google είναι κάτι σαν… Θεός: μπορεί τώρα να ζητάς συγγνώμη για τα αμαρτήματα σου, αλλά θα πάρει χρόνο και κόπο για να σου δοθεί η άφεση!

Είναι εκπαιδευτής σκύλων! (ωχ τα έρμα τα ζωάκια 🙁 ). Και έχει σημασία επίσης το πως το μάθαμε. Έσπευσε η καλή δημοσιογράφος, που αρθρογραφεί που και που στην Καθημερινή, η Λίνα Γιάνναρου, να τους γράψει ωραιότατο άρθρο στην εφημερίδα, από κείνα τα πλήρους ηρωοποίησης και ξεπλύματος μαύρου… κρίματος.

Αλλά πριν περάσουμε στην “κατάρριψη” (έτσι… πίσω τα βόλια) του άρθρου της, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή της στην δημοσιογραφική δεοντολογία, η οποία απαιτεί, όταν κάνεις κάποια στιγμή ένα ρεπορτάζ, να μην ξεχνάς να δημοσιεύεις στον ίδιο χώρο και σε περίπου ίδιο μέγεθος, είτε την εξέλιξη του, είτε την διάψευσή του – σε βολεύει δεν σε βολεύει, σου αρέσει ή όχι.

Οπότε, όταν η κα Γιάνναρου έγραψε την είδηση της μήνυσης που κατατέθηκε σε βάρος της συντάκτριας της AllNewz, χωρίς φυσικά να αναφέρει όνομα και σάιτ, αλλά φωτογραφίζοντας με, αφού πρώτα έκανε και τον κόπο να με πάρει τηλέφωνο μπας και της δώσω περισσότερες πληροφορίες ή αντιδράσεις, στη συνέχεια ξέχασε να πει ότι αθωώθηκε “η καθηγήτρια μουσικής από το Βόλο που γράφει και για τους χημικούς αεροψεκασμούς, ενώ χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή ως εγ-κλιματική αλλαγή”. Οκ, μόνο τι χρώμα μάτια έχω, δεν γράψατε!

Και όχι μόνο δεν αποκαταστήσατε το αρχικό άρθρο αλλά αναφέρετε στο πρόσφατο: Σημειώνεται ότι τα Ellinika Hoaxes έχουν πετύχει την πρώτη καταδίκη για fake news στην Ελλάδα (σχετικά με δημοσίευμα για τα εμβόλια), ενώ αρκετές ακόμα υποθέσεις που έχουν χειριστεί βρίσκονται στη Δικαιοσύνη.

Εντάξει, όταν αυτά τα άτομα μιλάνε για ψευδείς ειδήσεις και δίνουν ρεσιτάλ ψεύδους και αποσιώπησης, εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Μάλλον πρέπει να το αναλάβει η δικαιοσύνη!

Τι λέει, λοιπόν, η καλή αυτή κοπέλα που όλα αυτά τα χρόνια ήταν “φίλη” των χοαξαράδων, αλλά δεν είχε τύχει να τους συναντήσει μέχρι τώρα; (Το προξενιό φιλίας ποιος το έκανε;)

  • Ότι αφορμή για τη συνάντησή μας η πρόσφατη συμφωνία τους με το Facebook, που τους ανέθεσε το έργο της επαλήθευσης του περιεχομένου που οι χρήστες αναφέρουν ως ψευδές, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης που διακινείται μέσω της πλατφόρμας. Η είδηση της συνεργασίας προκάλεσε πληθώρα έντονων αντιδράσεων […] «Το πρόγραμμα του Facebook (σ.σ. third-party fact checking program) “τρέχει” σε 35 χώρες. Πουθενά δεν συνέβη αυτό που συνέβη στην Ελλάδα», λέει ο Δανιηλίδης για τον θόρυβο που προκλήθηκε. «Από τις δηλώσεις βέβαια κατάλαβα ότι κανείς δεν είχε κατανοήσει τι ακριβώς θα κάνουμε. Ίσως νόμιζαν ότι θα καταρρίπτουμε εξαγγελίες…» Όπως τονίζουν, προϋπόθεση για τη συνεργασία με το Facebook ήταν να έχουν πιστοποίηση από το International Fact-Checking Network (IFCN), το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων, την οποία είναι οι μόνοι που έχουν.
Η αλήθεια:
  1. Το πρόγραμμα “τρέχει” και σε άλλες χώρες, και έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις, όπως έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις για τις εκατοντάδες κανάλια στο ΥΤ που έκλεισαν, τους λογαριασμούς στο facebook & twitter, γιατί οι “fact checkers” είτε αυτού, είτε άλλου προγράμματος, είτε και χωρίς κανένα, τους χαρακτήρισαν “κάπως” και τους έκλεισαν. Άλλους έτσι, κι άλλους γιουβέτσι, και βρέθηκαν εκτός social media.
  2. Στις άλλες χώρες το έργο ανέλαβαν δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ και όχι ναρκαλιευτές και εκπαιδευτές σκύλων βαθμού επισμηνία, όπως αναφέρεται για τον Θάνο Σιτίστα σε ΦΕΚ του 2011. Αλλά αυτή η λεπτομέρεια δεν αναφέρθηκε από τη δημοσιογράφο.
  3. Όπως και δεν αναφέρθηκε στις αστοχίες που έχουν κάνει μέχρι τώρα “καταρρίπτοντας” άρθρα που αποδείχθηκαν ορθά. Και όπως δεν αναφέρθηκε ότι “καταρρίπτουν” εκτιμήσεις της ΕΕ για πιθανά καρκινογόνο προϊόν ευρείας χρήσης (φοινικέλαιο), τις δικαστικές αποφάσεις των ΗΠΑ για το καρκινογόνο Roundup, τις ημερίδες του ΙΣΑ για την μη ιονίζουσα ακτινοβολία και πολλά άλλα. Κι επειδή σήμερα είναι και Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, τα watchdogs των ειδήσεων δεν παρέλειψαν να “καταρρίψουν” μελέτη που αφορά στη βλάβη που επιφέρει η κάνναβις.

Τι κάνουν και τι δεν κάνουν – κι εδώ αναλήθειες

  • «Δεν “κατεβάζουμε” αναρτήσεις, δεν λογοκρίνουμε, δεν ασχολούμαστε με απόψεις, δεν “ρίχνουμε” λογαριασμούς», διευκρινίζει ο Θοδωρής. […] «Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ήταν σαν να παλεύουμε έναν γίγαντα με σφεντόνες», λέει ο Δημήτρης Αλικάκος. «Εάν κάποιος δημοσίευε ένα hoax, εμείς το καταρρίπταμε, αλλά το δημοσίευμα συνέχιζε να υφίσταται, χωρίς διόρθωση, και βέβαια να κοινοποιείται. Σήμερα, επισημαίνοντας ένα δημοσίευμα ως ψευδές στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το Facebook για τους fact-checkers, το αποτέλεσμα είναι άμεσο. Με το που πατήσουμε το “κουμπί”, ένα hoax που “τρέχει” με 300 χλμ. σχεδόν αυτόματα ακινητοποιείται: οι κοινοποιήσεις του σταματούν». Αυτό συμβαίνει διότι, μετά την επισήμανση ενός άρθρου ως ψευδούς, ο χρήστης που πάει να το κοινοποιήσει ειδοποιείται ότι πρόκειται για fake news. «Δεν σου απαγορεύει το Facebook να το κοινοποιήσεις, απλώς σε ενημερώνει ότι έχει χαρακτηριστεί hoax. Βλέπουμε ότι αυτό όχι μόνο σταματά την περαιτέρω διάδοση μιας ψευδούς είδησης, αλλά ακόμα και οι χρήστες που την είχαν ήδη κοινοποιήσει διαγράφουν την ανάρτησή τους», εξηγεί ο Δανιηλίδης. […] Τα άρθρα που ελέγχουν τα Ellinika Hoaxes είναι αυτά που οι ίδιοι οι χρήστες αναφέρουν ως ψευδή, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που τους δίνει η πλατφόρμα. […]
Δεν σου απαγορεύει, αλλά σε δυσφημεί

Αυτό που λένε ότι γίνεται είναι το εξής: Κάποιος δεν συμφωνεί με κάτι (ή και οι ίδιοι εφόσον είναι “χρήστες”) και το καρφώνει στους σερίφηδες του facebook. Το βλέπουν αυτοί, κι αν συμφωνούν ότι θέλει “κατάρριψη”, πρώτα γράφουν ένα άρθρο, και στη συνέχεια “χακάρουν” το αρχικό με επισήμανση.

Παράδειγμα:

Όταν τώρα πάει κάποιος να μοιράσει το άρθρο Η χρήση της κάνναβης προκαλεί εγκεφαλική βλάβη και αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σχιζοφρένειας που έχει δημοσιευτεί σε αυτό το σάιτ, θα του βγάλει το facebook αυτή τη ένδειξη. Και λέει στον αναγνώστη ότι ΟΛΟ το ιστολόγιο θεωρείται αναξιόπιστο! Τον καίνε, δηλαδή, εντελώς! Πόσο νόμιμο είναι όλο αυτό;

Κι ενώ η δική τους “κατάρριψη” λέει ότι το άρθρο είναι “μίξη δεδομένων και παραπληροφόρησης ενώ αλλοιώνει σημαντικά τα συμπεράσματα των σχετικών μελετών”, στη συνέχεια λένε ότι ο τίτλος τους φταίει γιατί, “αφήνει να εννοηθεί σαφέστατα ότι η κάνναβη προκαλεί σίγουρα εγκεφαλική βλάβη ενώ στη πρώτη παράγραφο του άρθρου η διατύπωση αλλάζει σε “η κάνναβη θα μπορούσε να αποτελεί το παράγοντα που την ενεργοποιεί”. Κοροϊδευόμαστε ή μου φαίνεται; Μήπως δεν σας καλάρεσε το σάιτ που αριστεροφέρνει; Γιατί ακόμα πιο πρόσφατο και παρόμοιο άρθρο έχει ΤΟ ΒΗΜΑ, Κάνναβη: Η χρήση στην εφηβεία προκαλεί κατάθλιψη στην ενηλικίωση, αλλά αυτό μπορεί κανείς να το μοιραστεί χωρίς να του έχουν φορέσει περιβραχιόνιο. Οπότε καταλήγουμε ότι η τακτική αυτή, στοχοποιεί όποιον θέλει αλά καρτ και με ένα και μόνο άρθρο, παρότι αναφέρεται ή λέξη “επανειλημμένα” στη σήμανση.

  • «Εχθρός μας είναι το ψέμα, η παραπληροφόρηση» λέει ο Δημήτρης Αλικάκος στην «Κ». Απ’ όπου κι αν προέρχεται. «Πολλά fake news έχουν πηγή τον αγώνα της πρωτιάς των δημοσιογράφων, πρόκειται για λάθη πάνω στην ταχύτητα. Πάρα πολλά επίσης ξεκινάνε από σατιρικά site του εξωτερικού που κάποιος στην Ελλάδα τα πήρε τοις μετρητοίς. Ακόμα περισσότερα φυσικά έχουν στόχο το κέρδος, τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Ανοίγοντας ένα σάιτ που αναπαράγει αποκλειστικά ειδήσεις που χτυπούν στο συναίσθημα και ανεβάζοντας 100 νέα άρθρα την ημέρα, από χίλια κλικ να “τσιμπήσει” το κάθε ένα, φτάνεις τις 100.000 κλικ. Κανονικό μεροκάματο, χωρίς να κουνηθείς από το σπίτι σου» λέει ο Θοδωρής Δανιηλίδης, ιδρυτής των Ellinika Hoaxes.

Όχι, τα εύκολα λεφτά τα βγάζετε ΕΣΕΙΣ από τα δικά σας κλικς, που αναγκάζεται να κάνει ο χρήστης όταν δει την επισήμανση! Βγάζετε χρήματα σε βάρος των άλλων μπλόγκερς – αυτή είναι η αλήθεια. Ενώ όταν αναφέρεστε σε αυτούς, τα λινκς τους τα έχετε με ειδική πλατφόρμα-αρχείου για να μην γίνονται κλικς. Εύγε στους μπάτσους που κάνουν κατάσχεση της ψευδούς είδησης για να πουλήσουν τη δική τους. Κι εύγε και στην δημοσιογράφο της Καθημερινής που “δεν το κατάλαβε”!

Δημιουργία παγκόσμιου δικτύου νομικής υπεράσπισης για τις ομάδες ελέγχου γεγονότων

Οι κύριοι αυτοί, θέλουν να έχουν την αποκλειστικότητα και να βγάζουν αναξιόπιστους τους άλλους, αλλά και να κάνουν μηνύσεις. Αν τολμήσει κάποιος να τους κάνει κι αυτός μήνυση, τους καλύπτει το “αφεντικό”, δηλαδή η παγκόσμια οργάνωση του Σόρος. Ξανά εύγε!

Αλλά για ρωτήστε τον Τζορτζ, αχλάδια έχει εκεί που βρίσκεται; Γιατί αν έχει, να κοιτάξει από που βγαίνει η ουρά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της AllNewz, από πίσω έχει η αχλάδα την ουρά της…

Shares
© ALLNEWZ - Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπαραγωγή μέρους ή συνόλου του υλικού του ιστολογίου μας σε άλλα ιστολόγια, social media ή αποστολή με μέιλ βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων

Ακολουθείστε μας!

Επειδή οι κοινοποιήσεις των σελίδων του facebook όσο πάνε και λιγοστεύουν, βάλτε την AllNewz στα αγαπημένα σας για να βλέπετε απευθείας τις νέες δημοσιεύσεις μας

Cece Doucette: Ashland, MA Board of Health EMF/RF

Είπαν και συμφωνούμε…

«Όποιος ελέγχει τα νέφη, ελέγχει τον κόσμο όλο!»

Ακολουθείστε μας

Kατηγορίες

Shares