AllNewz

Fact-checking: Οι φωτιές στη Σιβηρία δεν είναι αποτέλεσμα “Υπερθέρμανσης του Πλανήτη”

Για μια ακόμα φορά τα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας της Κλιματικής Αλλαγής βρήκαν ευκαιρία να τιτιβίσουν ότι για τις φωτιές στην Αρκτική ευθύνεται η Υπερθέρμανση του Πλανήτη και η Κλιματική Αλλαγή. Όμως… follow the money και η δική μας έρευνα έκανε αυτό ακριβώς!

Στην πραγματικότητα οι φωτιές στη Σιβηρία δεν είναι απολύτως τίποτα το καινούριο – τι είχες Ιβάν; τι είχα πάντα.

Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά, είναι από εκείνες τις φορές που η έκταση της είναι μεγάλη. Έχουν καταγραφεί 232 εστίες, οι οποίες εκτείνονται σε μια έκταση 30.000.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα ο καπνός να έχει απλωθεί στις γειτονικές πόλεις Τομσκ, Αλτάι, Γιεκατερίνεμπουργκ, Τσελιάμπινσκ, ωστόσο οι περιοχές που έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές καταλαμβάνουν μια έκταση 16.030.000 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Σε όλα τα ρώσικα ειδησεογραφικά σάιτς τα οποία επισκεφθήκαμε πουθενά δεν γίνεται λόγος για Υπερθέρμανση του Πλανήτη, όπως κάποιοι πρόθυμοι έσπευσαν να πουν. Είπαμε… τι είχες Ιβάν; τι είχα πάντα, και τα αίτια αποδίδονται -όπως και σε περασμένες χρονιές- στα εξής:

  • Κρατική ολιγωρία
  • Ελλειπή μέσα και δυσκολία στην πρόσβαση
  • Εμπρησμός
  • Ανθρώπινη απροσεξία/λάθος

Μετά από πάνω από μήνα ξέσπασμα φωτιών, όπου η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Πούτιν αρνιόταν να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τους Times της Μόσχας, ο απεσταλμένος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σιβηρία δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι δεν υπάρχει λόγος να δηλωθεί για έκτακτη ανάγκη εκτός εάν η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια.

Τελικά αποφάσισαν να την δηλώσουν σήμερα και να ενισχύσουν τα μέσα κατάσβεσης. Κι αυτό έγινε όταν πλέον 400 χιλιάδες άτομα υπέγραψαν ένα petition που ζητούσε πιο δραστικά μέτρα, και η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρωτοστάτησε η Greenpeace και το υπουργείο έκτακτων περιστατικών προφανώς τότε υποχώρησε κάτω από τις πιέσεις.

Vanavara village

Και ενώ οι κάτοικοι στις γύρω περιοχές είχαν για μέρες χάσει το φως του ήλιου από τους πυκνούς καπνούς, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από την κάπνα και τη βαριά μυρουδιά, κι όλα γύρω ήταν θαμμένα σε μια καπνική μόνιμη ομίχλη, οι αρχές τους διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία!

Το 2015, οι φωτιές ήταν και πάλι εκτεταμένες, όχι σαν τις φετινές, αλλά κοντά σε κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα να χαθούν ζωές και περιουσίες. Οι φωτιές που ξεκίνησαν τον Απρίλιο, ήταν αποτέλεσμα αμέλειας από κάποιους που ήθελαν να κάψουν ξερόχορτα. Και τότε υπήρξε ολιγωρία, και τότε η Greenpeace ζήτησε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, ενώ οι αρχές στο τέλος δεν απέκλεισαν και εμπρησμό.

Θα ακουστεί “τρελό” και παράξενο, αλλά οι αρχές αποφάσισαν ότι “δεν αξίζει το κόστος να σβηστούν οι φωτιές, θα τις αναλάβει η βροχή και το χιόνι! Συγκεκριμένα οι Times της Σιβηρίας αναφέρουν:

Σε πολλές περιοχές, οι αρχές αναγνωρίζουν ότι δεν θα είναι σε θέση να σβήσουν τις πυρκαγιές, επειδή οι περιοχές είναι πολύ απομακρυσμένες ή δεν απειλούν ανθρώπους ή στρατηγικές εγκαταστάσεις. Το κόστος της εγκατάστασής τους θεωρείται υπερβολικά μεγάλο. Τελικά η βροχή και το χιόνι θα κάνουν τη δουλειά, αλλά υπάρχει ανησυχία για τη ρύπανση που αντλείται στην ατμόσφαιρα και την απώλεια των τεράστιων δασικών εκτάσεων

Είπατε κάτι; Για τη χώρα που στέλνει δορυφόρους, που έχει διαστημικούς σταθμούς, που θέλει μερτικό στην πίτα της παγκόσμιας διακυβέρνησης, το κόστος να σωθούν τα δάση είναι μεγάλο – ας καεί και το παλιάμπελο κι ας σκάσουν από την κάπνα οι πολίτες! Ο καπνός έχει φτάσει τόσο στο Νοβοσιμπίρσκ όσο και στο Εκατερίνμπουργκ, την τρίτη και την τέταρτη πόλη της Ρωσίας σε πληθυσμό – στο διάολο όλοι και δείτε σε τι ατμόσφαιρα ζουν:

Η δε… γεωγραφία των εστιών -για να μην την πω ‘χορογραφία’- θυμίζει και κάτι από τις φωτιές στην Καλιφόρνια:

 

Το βίντεο μάλιστα, με τη λήψη από ψηλά, θυμίζει και κάτι ακόμα στα αρχικά του πλάνα… με τις ουρές των αεροπλάνων…

Follow the money

Πάμε πίσω, στο 2005, όταν η Guardian δεν τσίριζε μόνο “Κλιματική Αλλαγήηηη”! αλλά έκανε λίγη δημοσιογραφία. Τι αναφέρει σε άρθρο της;

Η τεράστια αύξηση των δασικών πυρκαγιών της Σιβηρίας θέτει σε κίνδυνο τον πλανήτη, προειδοποιούν επιστήμονες. Οι πυρκαγιές στα δάση της Σιβηρίας – το μεγαλύτερο στον κόσμο και ζωτικής σημασίας για την υγεία του πλανήτη – έχουν αυξηθεί δέκα φορές τα τελευταία 20 χρόνια και θα μπορούσαν και πάλι να ξεφύγουν από τον έλεγχο αυτό το καλοκαίρι, προειδοποιούν οι ρώσοι επιστήμονες […] Τα λεγόμενα “βόρεια” δάση της Σιβηρίας, αργά αναπτυσσόμενα αλλά τεράστια, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας. Έγινε παγκόσμιο ζήτημα το 2003, όταν τόσες οι πυρκαγιές έπληξαν στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή για το ότι οι επιστήμονες της ατμόσφαιρας αναγνώρισαν τον καπνό και την αιθάλη τους στο Σιάτλ, στην άκρη του Ειρηνικού […] Στο βορρά, τα δέντρα αναπτύσσονται αργά, μερικά φτάνουν στην ηλικία των 400-500 ετών και είναι ευάλωτα σε οποιαδήποτε διαταραχή. Στο νότο, τα δάση γεμίζουν με ξηρή πελεκητή και κινδυνεύουν από ηλεκτρικές καταιγίδες. Όμως, οι μεγαλύτερες απειλές προέρχονται από την αλλαγή του κλίματος και τον εσκεμμένο εμπρησμό από τους ανθρώπους που έχουν σκοπό την παράνομη υλοτομία […] Δεν μπορούμε να κάνουμε καλή δουλειά για να διαφυλάξουμε και να προστατέψουμε τα δάση μας “, δήλωσε ο Δρ Sukhinin.” Υπάρχουν ελάχιστα χρήματα για τη χρηματοδότηση τέτοιων εργασιών. Έχουμε ξεμείνει με κάποιο εξοπλισμό από την παλιά εποχή, έχουμε κάποια οργανωτική υποστήριξη, αλλά είμαστε εξαιρετικά ανεπαρκείς από την κυβέρνηση” […] Στις τεράστιες εκτάσεις της Σιβηρίας χρειάζονται εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η κυβέρνηση της Μόσχας έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει μερικά, αλλά τα πουλάει ή τα εκμισθώνει σε άλλες χώρες. Ακόμη και όταν οι δασοκόμοι μπορούν να εντοπίσουν τις περιοχές που καίγονται, μπορούν να κάνουν ελάχιστα. […] 
Παραδόξως, τα δάση έχουν γίνει χρήματα για να καούν. Οι άδειες για την καταγραφή υγιούς δάσους είναι δαπανηρές. Αλλά οι έμποροι ξυλείας και οι εταιρείες υλοτόμησης μπορούν να αγοράσουν φτηνές άδειες για να καθαρίσουν την ξυλεία με κάποιο τρόπο που έχει υποστεί βλάβη από τη φωτιά. Τα δάση γρήγορα ανακάμπτουν από τις πυρκαγιές που διαπερνούν τα χαμόκλαδα. Πολλά δέντρα έχουν προσαρμοστεί για να επιβιώσουν σε περιοδική πυρκαγιά σε επίπεδο εδάφους, και να ανθίσουν στις στάχτες των πιο χαμηλών ανταγωνιστών τους. “Μετά από μια πυρκαγιά, το ξύλο βελτιώνεται και είναι ακόμα καλύτερο”, δήλωσε ο Δρ Sukhinin. “Και αυτή είναι η εποχή που οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν, να σωριάσουν τα δέντρα, να πουλήσουν την ξυλεία στην Κίνα και να πάρουν καλά χρήματα. “Οι ίδιοι οι Κινέζοι,
πληρώνουν καλά και πληρώνουν τα ίδια χρήματα για ξυλεία από πληγείσες περιοχές, όπως για ξυλεία από ανεπηρέαστες περιοχές – και αυτός είναι ο λόγος για τους εμπρηστές. Είναι παράνομο αν δεν έχετε άδεια”.

Είπατε κάτι; Αν όχι ακόμα θα το πείτε τώρα:

Άρθρο των ΝΥΤ, πιο πρόσφατο αυτή τη φορά -25 Ιουνίου 2019- κι όταν οι φωτιές ξεσπούσαν και κανείς ακόμα δεν έκανε τίποτα, γράφει για τα συμφέροντα υλοτομίας στην περιοχή:

Κατά τη διάρκεια των μακρών καλοκαιρινών ημερών στη Σιβηρία, τα βαριά φορτηγά βγαίνουν από το δάσος γεμάτα με σιβηρικό λάρικα, σκωτσέζικο πεύκο και σημύδα που προορίζονται για τα πριονιστήρια των Κινέζων που απλά δεν μπορούν να πιστέψουν την καλή τύχη τους.

“Όλα εδώ είναι Κινέζικα”, είπε ένας τεχνίτης ξυλείας, ο Γουάνγκ Γιρέν, δείχνοντας μερικές από τις εκατοντάδες πριονιστήρια που κατά τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί κατά μήκος του Σιβηρικού Σιδηρόδρομου.

Η τροφοδοσία της κολοσσιαίας όρεξης της Κίνας για το ξύλο έχει φέρει θέσεις εργασίας και μετρητά στην περιοχή, αλλά έχει επίσης βοηθήσει να καταστεί η Ρωσία ο παγκόσμιος ηγέτης στην εξάντληση των δασών, πυροδοτώντας τους φόβους ότι οι πόλεις της Σιβηρίας θα καταλήξουν τελικά χωρίς πόρους.

Όχι μόνο αυτό, όλη η παραγωγή προϊόντων ξύλου για καταναλωτές γίνεται στην Κίνα, η οποία έχει περιορίσει σημαντικά την υλοτομία για να διατηρήσει τα υπόλοιπα δάση της. Η ρύθμιση φαίνεται να μοιάζει με εκμετάλλευση, αλλά αγκαλιάστηκε από τη ρωσική κυβέρνηση που, αντιμέτωπη με δυτικές οικονομικές κυρώσεις για τη στρατιωτική εισβολή του στην Ουκρανία και την παρέμβαση στις εκλογές, επιδίωξε στενότερους οικονομικούς δεσμούς με το Πεκίνο

Οι ρωσικές εξαγωγές ξυλείας προς την Κίνα αυξήθηκαν στα 3,5 δισ. δολάρια πέρυσι, από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, το έτος πριν από την κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ρωσικές εμπορικές στατιστικές

Δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε, μπορείτε και να επισκεφθείτε τα λινκς που σας βάλαμε για περισσότερο φωτογραφικό και βίντεο υλικό. ΔΕΝ είναι Κλιματική Αλλαγή, είναι καθαρά ΕΓ-κλιματική Αλλαγή, πρόκειται για καθαρά φόνο εκ προμελέτης, φόνος του πλανήτη α΄ βαθμού!

Shares
© ALLNEWZ - Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπαραγωγή μέρους ή συνόλου του υλικού του ιστολογίου μας σε άλλα ιστολόγια, social media ή αποστολή με μέιλ βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων

Ακολουθείστε μας!

Επειδή οι κοινοποιήσεις των σελίδων του facebook όσο πάνε και λιγοστεύουν, βάλτε την AllNewz στα αγαπημένα σας για να βλέπετε απευθείας τις νέες δημοσιεύσεις μας

Cece Doucette: Ashland, MA Board of Health EMF/RF

Είπαν και συμφωνούμε…

«Όποιος ελέγχει τα νέφη, ελέγχει τον κόσμο όλο!»

Ακολουθείστε μας

Kατηγορίες

Shares