AllNewz

Μάντεψε με ποιανού τα χρήματα θα γίνει η επένδυση στο Ελληνικό | Ατζέντα 21

Με ποιανού τα χρήματα θα γίνει η επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό; Με ποιανού άλλου, θα πει κάποιος, του δισεκατομμυριούχου Σπύρου Λάτση!

Γράψε λάθος, στην απάντηση, γιατί οι μπίζνες τη σήμερον ημέρα, γίνονται μόνο με τα δικά σου χρήματα, αλλά… με τα δικά τους μυαλά!

  • Η Lamda και οι συνεταίροι της στο project του Ελληνικού αναζητούν κεφάλαια σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, ενώ οι μέτοχοι της εταιρείας εξετάζουν να συμμετέχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να υποστηριχθεί η επένδυση

Το εξηγούμε: Ο μέγας αυτός Έλληνας επιχειρηματίας με νούμερο #838 στην παγκόσμια κατάταξη πλούτου, σύμφωνα με τους Forbes, με περιουσία 3 δισ. δολάρια, αφού αγόρασε το Ελληνικό στην τιμή των

96 ευρώ το τετραγωνικό

που δεν την βρίσκεις πουθενά στην Ελλάδα, στη συνέχεια “πούλησε” αμέσως μέρος της επένδυσης σε ξένους επενδυτές και έβγαλε σε λίγες ώρες ζεστό χρήμα.

Κι εκεί που όλοι είχαν πιστέψει ότι και καλά ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για τις καθυστερήσεις στο ξεκίνημα του Ελληνικού κι ότι με τον Γεωργιάδη -να τες πετιούνται οι μπουλντόζες και η επένδυση πήρε το πράσινο φως και ξεκινά… πριτς! Δεν ξεκινά, γιατί οι “επενδυτές ψάχνουν για λεφτά”!

Γράφει η Καθημερινή: Κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για την παροχή πιστωτικής γραμμής-μαμούθ με ξένες και ελληνικές τράπεζες, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda Development. Παράλληλα, συναξιολογείται και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ακριβές ύψος, ο χρόνος υλοποίησης αλλά και ο τρόπος κάλυψης της οποίας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. […] Οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που συζητεί η Lamda Development με τις ελληνικές και ξένες τράπεζες αλλά και τους συνεταίρους της στο project του Ελληνικού έρχονται σε μια φάση κατά την οποία η διαδικασία ωρίμανσης της παραχώρησης ολοκληρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς μετά την αλλαγή κυβέρνησης, και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός του 2019.

Σύμφωνα με το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ ή master plan) του Ελληνικού και τη σύμβαση παραχώρησης, ο παραχωρησιούχος έχει δεσμευθεί πως κατά την πρώτη πενταετία θα επενδυθεί 1,07 δισ. ευρώ, ενώ για την έναρξη της παραχώρησης θα καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις δόσεις του εφάπαξ ανταλλάγματος, η οποία ανέρχεται (σ.σ. μόνο) στα 300 εκατ. ευρώ. H Lamda Development είναι ο leader στην κοινοπραξία που έχει αναδειχθεί παραχωρησιούχος για το Ελληνικό. Η κοινοπραξία αυτή είναι η Global Investment Group και αποτελεί μια διεθνή συνεργασία επενδυτών, και ειδικότερα του κινεζικού ομίλου Fosun Group, της Eagle Hills από το Αμπου Ντάμπι, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη, τη δημιουργία και την ανάπλαση των αστικών κέντρων, και του ομίλου Λάτση. 

Αλλά ο κος Λάτσης όπως φαίνεται δεν θα βάλει στην τσέπη το χέρι, θα τα πάρει “από τράπεζες” που τις ελληνικές ξέρετε πολύ καλά ποιος τις κεφαλοποίησε -όλοι εμείς, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι- αλλά και σε ποιούς ανήκουν.

Έτσι ακριβώς γίνονται οι “μπίζνες” στην “Βιώσιμη Ανάπτυξη”: Αποκρατικοποίηση στα χέρια επενδυτών που δεν βάζουν από την τσέπη τους αλλά από κρατικά, κοινοτικά, κι άλλα αναπτυξιακά κονδύλια και χαμηλό δανεισμό από τις τράπεζες που ΕΜΕΙΣ συντηρούμε. Επίσης η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μια απόδοση ΦΠΑ στις οικοδομές για τα επόμενα 3 χρόνια είναι ένα ακόμα δωράκι σε αυτούς τους μεγαλοεπενδυτές.

Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του εντελώς συστημικού και τραπεζικού bankingnews.gr  γραμμένο στις 11/06/2019. Γιατί την επόμενη φορά που θα ακούσετε για “Βιώσιμη Ανάπτυξη” πρέπει να ξέρετε. Γιατί την επόμενη φορά που θα σας πουν ότι για την οικονομική κρίση φταίνε οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, που αργούμε να πεθάνουμε, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνδικαλιστές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, ή… ακόμα και η κλιματική αλλαγή, εσείς, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ:

Ο Μητσοτάκης προωθεί την επένδυση στο Ελληνικό με 96 ευρώ το τετραγωνικό και ο Στουρνάρας από σαμποτέρ, θιασώτης της μείωσης του πλεονάσματος

Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος…ενώ πριν λίγες εβδομάδες σαμπόταρε την ιδέα

Περίεργα φαινόμενα καταγράφονται στο πολιτικό προσκήνιο που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος πρωθυπουργός μετά τις 7 Ιουλίου υποστηρίζει ότι άμεσα θα ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό και ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ από σαμποτέρ… θιασώτης της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας διακυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό (πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού).

Η έννοια επένδυση είναι σχήμα λόγου γιατί ήταν ένας φωτογραφικός διαγωνισμός του Σαμαρά προς το επενδυτικό σχήμα που συμμετείχε η οικογένεια Λάτση, η κινεζική Fosun κ.α. και ακολούθως το 2016 ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα για να ολοκληρώσει το φιάσκο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε υποστηρικτής του έργου επικαλούμενος εντελώς φαιδρά επιχειρήματα.
Τον Φεβρουάριο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά της ΝΔ έκλεισε μια συμφωνία με σχήμα επενδυτών – όλως τυχαίως για την μεγαλύτερη επένδυση σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα εμφανίστηκε μόνο ένας επενδυτής – το επιχειρηματικό σχήμα Lamda της οικογένειας Λάτση της κινεζικής Fosun κ.α..

Ήταν τόσο σπουδαία η επένδυση που για 6.200 στρέμματα το επενδυτικό σχήμα Lamda – Fosun προσέφεραν 96 ευρώ το τετραγωνικό όταν στην Μύκονο προσφέρουν 5.000 ευρώ το τετραγωνικό για έτοιμες κατοικίες.

Την ίδια στιγμή οι όροι της σύμβασης μπορούν να θεωρηθούν επιεικώς απαράδεκτοι.

Παραχώρηση για 99 χρόνια, και δυνατότητα είσπραξης 30% των κερδών υπό όρους όταν σε όλες τις επενδύσεις που συμμετείχε το δημόσιο οι ιδιωτικές εταιρίες που συμμετείχαν στην επένδυση δηλώνουν απόσβεση επενδύσεων οπότε… δεν επιτυγχάνουν κέρδη για να δώσουν στο ελληνικό κράτος.

Για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία.

Ο Σπύρος Λάτσης μέτοχος στην Eurobank με 44% αποφασίζει να ξεφορτωθεί την Eurobank όταν υποχρεώθηκε σε ανακεφαλαιοποίηση 5,8 δισεκ. ευρώ το 2013.

Με πρόσχημα τις πιέσεις της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας μεταβιβάζει σε 9 μέλη της οικογένειας του το 44% της Eurobank και πλέον δεν εμφανίζεται η EFG Group ως μέτοχος.

Ο Γιώργος Προβόπουλος διοικητής της ΤτΕ γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση.

Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει να καταβάλλει τα 2,5 δισεκ. που του αναλογούσαν και που οφείλει στο ελληνικό κράτος εις βάρος των ελλήνων φορολογουμένων πολιτών.

Ο Λάτσης συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση Σαμαρά με την οποία διαχρονικά έχει καλές σχέσεις, τους πείθει να προχωρήσουν το deal Εθνικής – Eurobank και στο τέλος….ακυρώνεται από την DGCom το deal και ο Λάτσης έχει μεταπηδήσει από την Eurobank που οφείλει 2,5 δισεκ. στην Εθνική επενδύοντας μόλις 110 εκατ και τοποθετώντας και 2 μέλη στο ΔΣ της Εθνικής.

Η κατάληξη ήταν ότι ο Λάτσης αποχώρησε και από την Εθνική καθώς συνολικά το όλο σχέδιο απέτυχε.

Ο Σπύρος Λάτσης μέσω της Lamda Development συμμετέχει με μια εξευτελιστική τιμή στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, στον οποίο σημειωτέον…τελικώς μόνο το σχήμα στο οποίο συμμετείχε η εταιρία Lamda συμφερόντων Λάτση…. υπέβαλλε προσφορά.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον διαγωνισμό με προσαρμογές όρων φωτογραφικές υπέρ της Lamda – Fosun.

Προσέξτε δεν το αναφέρει ένας σύλλογος που αντιδρά στην αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Σπύρος Λάτσης πάλι μέσω της Lamda εμπλέκεται στο Mall όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το ακίνητο είναι παράνομο.

Με απόφαση Βενιζέλου το μεγαλύτερο αυθαίρετο των Βαλκανίων νομιμοποιήθηκε.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού καλό είναι να γνωρίζουμε όλες τις πτυχές της επένδυσης.

Ο Στουρνάρας από σαμποτέρ…θιασώτης της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος

Όταν πριν λίγο καιρό ο Τσακαλώτος ο υπουργός οικονομικών σχεδίαζε μια πρόταση για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της δημιουργίας ενός μηχανισμού εγγυήσεων ώστε να μειωθεί η υποχρέωση στοχοθεσίας από 3,5% στο 2,5% το πρωτογενές… ο Στουρνάρας ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ αντέδρασε προκλητικά στο παρασκήνιο.

Ο Στουρνάρας δεν ήθελε να καρπωθεί ο Τσίπρας ένα δώρο από τους θεσμούς, το σαμπόταρε ώστε να μπορέσει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης να το επαναφέρουν.

Οι δανειστές δεν διάκεινται θετικά το έχουν ξεκαθαρίσει, θεωρούν ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022 εξυπηρετεί το χρέος και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας.

Όμως ο Στουρνάρας στην προσπάθεια του να εμφανιστεί φιλικός στην νέα κυβέρνηση της ΝΔ που έρχεται μετά τις 7 Ιουλίου και με απώτερο σκοπό να του ανανεωθεί η θητεία στην ΤτΕ ξαφνικά έγινε θιασώτης της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πραγματικά θεσμική υποκρισία.

Όμως ο Στουρνάρας δεν ήταν αυτός που υποστήριζε ένθερμα την προληπτική πιστωτική γραμμή;
Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τον Στουρνάρα σήμερα στην χώρα θα επικρατούσε χάος.
Ακόμη μια θεσμική επιτυχία και εύστοχη πρόβλεψη από τον Γιάννη Στουρνάρα της ΤτΕ.
Με τέτοιους παράγοντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί μα μεγάλη (αν)ασφάλεια να κυβερνήσει την Ελλάδα.

Shares
© ALLNEWZ - Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπαραγωγή μέρους ή συνόλου του υλικού του ιστολογίου μας σε άλλα ιστολόγια, social media ή αποστολή με μέιλ βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων

Ακολουθείστε μας!

Επειδή οι κοινοποιήσεις των σελίδων του facebook όσο πάνε και λιγοστεύουν, βάλτε την AllNewz στα αγαπημένα σας για να βλέπετε απευθείας τις νέες δημοσιεύσεις μας

Cece Doucette: Ashland, MA Board of Health EMF/RF

Είπαν και συμφωνούμε…

«Όποιος ελέγχει τα νέφη, ελέγχει τον κόσμο όλο!»

Ακολουθείστε μας

Kατηγορίες

Shares