Image default
AllNewz αποκλειστικό

Τι είπε ο ΠΟΥ για το “ξέσπασμα” πολιομυελίτιδας στις Φιλιππίνες;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μιλά, σήμερα, για «ιστορικό βήμα» προς έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα, καθώς μια ομάδα ειδικών επιβεβαίωσε ότι ο δεύτερος από τους τρεις τύπους του ιού της πολιομυελίτιδας έχει εξαφανιστεί παγκοσμίως

Ωστόσο δυο μόλις κρούσματα πολιομυελίτιδας στις Φιλιππίνες είναι ικανά να χαρακτηριστεί “ξέσπασμα” του ιού στη χώρα, μετά από 19 χρόνια χωρίς κανένα κρούσμα.

Ο υπουργός Υγείας Francisco Duque δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν την «επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας» μετά από μία περίπτωση στη νότια επαρχία Lanao del Sur και σε μια άλλη με “υποψία για την ασθένεια”. Κατηγόρησε “την κακή κάλυψη ανοσοποίησης, την έλλειψη υγιεινής και η σωστή υγιεινή, και την κακή παρακολούθηση από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ως τους λόγους για τους οποίους επέστρεψε η ασθένεια.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με το ΠΟΥ θα ξεκινήσει μια νέα εμβολιαστική καμπάνια.

Ωστόσο ο ΠΟΥ και η UNICEF ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι το ξέσπασμα πολιομυελίτιδας στις Φιλιππίνες είναι ανησυχητικό, επειδή προκαλείται από τον ιό τύπου 2 που προέρχεται από εμβόλιο, αναφέρει το Associated Press.

Ο εξασθενημένος ιός που χρησιμοποιείται στα εμβόλια αντιγράφεται για μικρό χρονικό διάστημα στα έντερα των παιδιών και εκκρίνεται στα κόπρανα τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, είπαν,
ο αποδυναμωμένος ιός μπορεί να ενισχυθεί σε περιοχές με κακή υγιεινή και υγιεινή. Τα παιδιά που δεν έχουν ανοσοποιηθεί σωστά μπορεί να είναι ευαίσθητα.

“Μια μοναδική επιβεβαιωμένη περίπτωση πολιομυελίτιδας από τον ιό πολιομυελίτιδας τύπου 2 που προέρχεται από εμβόλιο ή δύο θετικά περιβαλλοντικά δείγματα που είναι γενετικά συνδεδεμένα σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες θεωρείται επιδημία σε χώρα χωρίς πολιομυελίτιδα”, δήλωσε ο Duque, για να ανακοινώσει το νέο εμβολιαστικό του πρόγραμμα.

Τουλάχιστον το 95% των παιδιών κάτω των 5 ετών πρέπει να εμβολιαστούν για να σταματήσουν την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στις Φιλιππίνες, δήλωσε ο ΠΟΥ και η UNICEF.

Η Rabindra Abeyasinghe, εκπρόσωπος της χώρας του ΠΟΥ, διευκρίνισε ότι τα εμβόλια που είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από το DOH (Τμήμα Υγείας) δεν προορίζονταν για το στέλεχος ιού πολιομυελίτιδας Τύπου 2 που βρέθηκε στις δύο νέες περιπτώσεις.

Μόνο που αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι… ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά, σε μια μόλις μέρα, αλλιώς τα ανεμβολίαστα παιδιά κινδυνεύουν από τα εμβολιασμένα; Καλά καταλάβαμε;

Τα προγράμματα ανοσοποίησης της κυβέρνησης δέχτηκαν πλήγμα το 2017 από ένα εμβόλιο του δάγκειου πυρετού που έκανε ο Γάλλος φαρμακοποιός Sanofi Pasteur, το οποίο ορισμένοι Φιλιππινέζοι αξιωματούχοι συνέδεσαν με το θάνατο τουλάχιστον τριών παιδιών. Ο Duque και άλλοι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι έχουν εργαστεί για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια από τότε.

Η κυβέρνηση σταμάτησε το πρόγραμμα ανοσοποίησης του δάγκειου πυρετού, αφού η Sanofi είπε ότι μια μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων του δαγκείου.

Περισσότερα από 830.000 παιδιά έλαβαν το εμβόλιο Dengvaxia στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε το 2016 και σταμάτησε το 2017. Ωστόσο οι αξιωματούχοι της Sanofi δήλωσαν ότι το εμβόλιο Dengvaxia είναι ασφαλές και θα μειώσει τις λοιμώξεις του δαγκείου, εάν συνεχιστεί ο εμβολιασμός, αναφέρει το Associated Press.

Shares
⚠ Fair Notice: Τα άρθρα της AllNewz είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε

Στην ίδια κατηγορία

AllNewz σημαίνει όλη η Αλήθεια
Shares