AllNewz
KODAK Digital Still Camera

Πετάει – πετάει… ο γάιδαρος; – Που πήγε το «lockdown»;

Άναυδοι έμειναν οι Έλληνες με τη χθεσινή παρέλαση αεροπλάνων εν μέσω lockdown λόγω “πανδημίας”

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με γαλάζιο ουρανό, ελάχιστα σύννεφα αλλά ελαφρώς… “γραμμωμένα” από μικροκύματα, ενώ λίγο μετά ο ουρανός άρχισε να γεμίζει σύννεφα. Αεροπλάνα ακόμα δεν ήταν ορατά και οι θύσανοι που εμφανίστηκαν αργότερα, θα μπορούσε κανείς να τους αξιολογήσει ως φυσιολογικούς, με λίγη καλή θέληση και χωρίς εμπειρία.

Γιατί το σκηνικό έχει ξαναπαιχτεί: Λίγο μετά, άρχισε και η γνωστή πασαρέλα αεροπλάνων. Που πήγε λοιπόν το lockdown; Και πως ξαφνικά βρέθηκαν όλα αυτά να πετούν στον ουρανό; Δείτε το slider:

Κι όσο περνούσε η ώρα, τόσο οι θύσανοι γινόντουσαν πυκνά σύννεφα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχαμε και το “σπάνιο κι εντυπωσιακό φαινόμενο της άλω που την είδαμε στην Μακρινίτσα και όχι μόνο.

Τι είναι η άλως: «Στη μετεωρολογία με τον όρο «άλως» νοείται το φαινόμενο εκείνο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Συνεπώς απαντώνται δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000 μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα. 

Στο παρελθόν το φαινόμενο της άλω και άλλα παρόμοια φαινόμενα της ατμόσφαιρας χρησιμοποιήθηκαν ως μια εμπειρική μορφή πρόβλεψης του καιρού πριν από την ανάπτυξη της Μετεωρολογίας. Αυτό όμως δε μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές προγνωστικό κριτήριο καιρού. Τα υψηλά νέφη που περιέχουν τους παγοκρυστάλλους και που απαιτούνται να δημιουργηθούν οι δακτύλιοι, υποδηλώνουν ένα μετωπικό σύστημα που πλησιάζει. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις το μέτωπο μπορεί να είναι ανενεργό ή να αλλάξει πορεία από την περιοχή και να μη δημιουργηθεί εντέλει βροχή.

Στα γεωγραφικά πλάτη όπως της Ελλάδας, περίπου 35° – 41° το φαινόμενο αυτό κρίνεται μάλλον ασύνηθες αλλά όχι και σπάνιο, ιδίως το καλοκαίρι και το μήνα Φεβρουάριο».

Μην έχουμε καλοκαίρι; Μην έχουμε μήνα Φεβρουάριο; Μην έχουμε «lockdown»; Την άλω έχουμε την έχουμε πάντως, κι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, γιατί είχαμε ξαναγράψει το πάλαι ποτέ για αυτή και πως συνδέεται με τις “επίμονες ουρές” των αεροπλάνων. Κι αυτή παρέμεινε για πολύ ώρα ορατή, και δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι εθεάθη και στην Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο εκτός από την φυσική άλω, το wiki αναφέρει ότι μπορεί να δημιουργηθεί και τεχνητά: Τα φυσικά φαινόμενα μπορούν να αναπαραχθούν τεχνητά με διάφορα μέσα. Πρώτον, με προσομοιώσεις υπολογιστών, ή δεύτερον με πειραματικά μέσα. Όσον αφορά τον τελευταίο, μπορεί κάποιος να πάρει έναν μόνο κρύσταλλο και να τον περιστρέψει γύρω από τον κατάλληλο άξονα / άξονες, ή να ακολουθήσει μια χημική προσέγγιση. Μια ακόμη περαιτέρω και πιο έμμεση πειραματική προσέγγιση είναι να βρεθούν ανάλογες γεωμετρίες διάθλασης.

Ε ναι… τα “καυσαέρια” των αεροπλάνων και οι παγοκρύσταλλοι δεν έχουν χημικά κι αυτά; Τι σόι βενζίνη καίνε; Εδώ οι κλιματο-λάτρεις πανηγυρίζουν που σταμάτησαν οι πτήσεις και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες και “καθάρισε” ο πλανήτης! Από που ξεφύτρωσαν ξαφνικά τόσα αεροπλάνα;

Σήμερα μια από τα ίδια αλλά σε πιο… λάιτ μορφή:

Ρίξαμε κι εκείνη τη στιγμή μια ματιά στο flightradar24 να δούμε ποιο γαϊδούρι πετάει εκείνη την ώρα και μας λερώνει τον ουρανό και σπάει το λόκιντάουν και… δεν βρήκαμε αεροπλάνο πάνω από την περιοχή μας.

Τελικά, πετάει – πετάει ο γάιδαρος; Ή πετάει κάποιος άλλος που δεν υποχρεούται να έχει και τσιπάκι ανοιχτό;

Κι από την Τρίτη περιμένουμε επιδείνωση του καιρού, τέλη Απριλίου, με αέρηδες, βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας, μετά την καλοκαιρία του Πάσχα, “για… να μην κακομαθαίνουμε κιόλας”, όπως είπε η Σούζη στον Σκάι…

Shares
© ALLNEWZ - Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπαραγωγή μέρους ή συνόλου του υλικού του ιστολογίου μας σε άλλα ιστολόγια, social media ή αποστολή με μέιλ βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων

Ακολουθείστε μας!

Επειδή οι κοινοποιήσεις των σελίδων του facebook όσο πάνε και λιγοστεύουν, βάλτε την AllNewz στα αγαπημένα σας για να βλέπετε απευθείας τις νέες δημοσιεύσεις μας

Cece Doucette: Ashland, MA Board of Health EMF/RF

Είπαν και συμφωνούμε…

«Όποιος ελέγχει τα νέφη, ελέγχει τον κόσμο όλο!»

Ακολουθείστε μας

Kατηγορίες

Shares