AllNewz

ΗΠΑ: Επαναλαμβανόμενα επικίνδυνα στρατιωτικά πειράματα βιολογικού πολέμου σε ανυποψίαστους πολίτες

Το άρθρο δεν είναι κάποιου ευφάνταστου Αμερικάνου συνωμοσιολόγου, αλλά δημοσίευμα του Business Insider με πληθώρα στοιχείων

Το άρθρο δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και στο τέλος δίνεται η “απάντηση” αν τέτοια πειράματα διεξάγονται μέχρι σήμερα. Το παραθέτουμε ως έχει:

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1950, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ακριβώς έξω από τις ακτές του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποίησε έναν τεράστιο σωλήνα για να ψεκάσει ένα σύννεφο μικροβίων στον αέρα και στη διάσημη ομίχλη της πόλης. Ο στρατός δοκιμάζει πώς μια επίθεση με βιολογικά όπλα θα επηρέαζε τους 800.000 κατοίκους της πόλης.

Οι άνθρωποι του Σαν Φρανσίσκο δεν είχαν ιδέα.

Το Ναυτικό συνέχισε τις δοκιμές για επτά ημέρες, προκαλώντας δυνητικά τουλάχιστον έναν θάνατο. Ήταν μια από τις πρώτες δοκιμές βιολογικών όπλων μεγάλης κλίμακας που θα διεξαγόταν στο πλαίσιο ενός «προγράμματος δοκιμών μικροβίων πολέμου» που συνεχίστηκε για 20 χρόνια, από το 1949 έως το 1969.

Ο στόχος “ήταν να αποτρέψουμε [τη χρήση βιολογικών όπλων] εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους και να αντιδράσουμε αν η αποτροπή απέτυχε”, εξήγησε αργότερα η κυβέρνηση. “Θεμελιώδης για την ανάπτυξη μιας αποτρεπτικής στρατηγικής ήταν η ανάγκη μιας εμπεριστατωμένης μελέτης και ανάλυσης της ευπάθειάς μας σε εμφανείς και μυστικές επιθέσεις”.

Από τα 239 γνωστά τεστ σε αυτό το πρόγραμμα, το Σαν Φρανσίσκο ήταν αξιοσημείωτο για δύο λόγους, σύμφωνα με τον Δρ Leonard Cole, ο οποίος τεκμηρίωσε το επεισόδιο στο βιβλίο του “Clouds of Secrecy: The Army’s Germ Warfare Tests Over Populated Areas.”

Ο Cole, τώρα διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Τρομοκρατίας και Ασφάλειας στην Ιατρική Σχολή του Rutgers New Jersey, λέει στο Business Insider ότι αυτό το περιστατικό ήταν «αξιοσημείωτο: πρώτα, επειδή ήταν πολύ νωρίς στο πρόγραμμα … αλλά επίσης λόγω της εξαιρετικής σύμπτωσης που έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο του Στάνφορντ, ξεκινώντας ημέρες μετά τις δοκιμές του Στρατού».

Το προσωπικό του νοσοκομείου σοκαρίστηκε τόσο πολύ με την εμφάνιση ενός ασθενούς μολυσμένου από βακτήρια, του Serratia marcescens, που δεν είχε βρεθεί ποτέ στο νοσοκομείο και ήταν σπάνιο στην περιοχή, που δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με αυτό σε ιατρικό περιοδικό. Ο ασθενής, Edward Nevin, πέθανε μετά την εξάπλωση της λοίμωξης στην καρδιά του.

Bacillus subtilis,
τότε γνωστό ως Bacillus globigii, ήταν ένα παθογόνο που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές. WMrapids / Wikimedia Commons

Ο S. marcescens ήταν ένας από τους δύο τύπους βακτηρίων που είχε σπείρει το πλοίο του Ναυτικού πάνω από το Bay Area.

Μόνο τη δεκαετία του 1970 οι Αμερικανοί, όπως έγραψε ο Cole στο βιβλίο, «έμαθαν ότι για δεκαετίες χρησίμευαν ως πειραματικά ζώα για οργανισμούς της κυβέρνησής τους».

Το Σαν Φρανσίσκο δεν ήταν το πρώτο ή το τελευταίο πείραμα σε πολίτες που δεν είχαν δώσει ενημέρωση για συγκατάθεση.

Άλλα πειράματα περιελάμβαναν τη δοκιμή ναρκωτικών που αλλάζουν το μυαλό σε ανυποψίαστους πολίτες. Σε ένα συγκλονιστικό, γνωστό περιστατικό, κυβερνητικοί ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της σύφιλης στους μαύρους Αμερικανούς χωρίς να ενημερώσουν τους άνδρες ότι είχαν την ασθένεια – τους είπαν ότι είχαν “κακό αίμα”.

Οι ερευνητές απέκλεισαν τη θεραπεία μετά τη διάθεσή τους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να μελετούν την ασθένεια, παρά τις καταστροφικές και απειλητικές για τη ζωή συνέπειες για τους άνδρες και τις οικογένειές τους.

Αλλά ήταν οι δοκιμές των μικροβίων στις οποίες επικεντρώθηκε ο Cole.

«Όλες αυτές οι άλλες δοκιμές, ενώ είναι τρομερές, επηρέασαν ανθρώπους που υπολογίζονται το πολύ στις εκατοντάδες», λέει. «Αλλά όταν μιλάμε για την έκθεση εκατομμυρίων ανθρώπων σε πιθανή βλάβη, εξαπλώνοντας γύρω ορισμένες χημικές ουσίες ή βιολογικούς παράγοντες, το ποσοτικό αποτέλεσμα αυτού είναι απλώς απίστευτο».

«Κάθε ένας από τους [βιολογικούς και χημικούς] παράγοντες που χρησιμοποίησε ο Στρατός είχε αμφισβητηθεί» από ιατρικές αναφορές, λέει, παρά τον ισχυρισμό του Στρατού σε δημόσιες ακροάσεις ότι είχαν επιλέξει «αβλαβείς προσομοιωτές» βιολογικών όπλων.

«Τώρα όλοι θεωρούνται παθογόνοι»», λέει ο Cole.

Εδώ είναι μερικά από τα άλλα αδιανόητα πειράματα βιολογικού πολέμου που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του σκοτεινού κεφαλαίου στην ιστορία των ΗΠΑ. Αυτές οι δοκιμές τεκμηριώθηκαν στο βιβλίο του Cole και επαληθεύτηκαν από το Business Insider χρησιμοποιώντας εκθέσεις συνεδρίων και αρχειοθετημένα άρθρα ειδήσεων:

Από τη Μινεάπολη στο Σεντ Λούις

Ο στρατός δοκίμασε πώς ένα βιολογικό ή χημικό όπλο θα εξαπλωνόταν σε ολόκληρη τη χώρα ψεκάζοντας βακτήρια καθώς και διάφορες χημικές σκόνες – συμπεριλαμβανομένης μιας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης που ονομάζεται θειούχο ψευδάργυρο κάδμιο. Τα αεροπλάνα με χαμηλή πτήση θα απογειώνονταν, μερικές φορές κοντά στα σύνορα του Καναδά, «και θα πετούσαν μέσω του Midwest»,
ρίχνοντας το ωφέλιμο φορτίο τους πάνω από πόλεις, λέει ο Cole.

Αυτά τα σπρέι δοκιμάστηκαν επίσης στο έδαφος, με μηχανήματα που θα απελευθέρωσαν σύννεφα από στέγες της πόλης ή διασταυρώσεις για να δουν πώς εξαπλώθηκαν.

Στο βιβλίο, ο Cole αναφέρει στρατιωτικές αναφορές που τεκμηριώνουν διάφορες δοκιμές στη Μινεάπολη, συμπεριλαμβανομένης μιας όπου οι χημικές ουσίες εξαπλώθηκαν σε ένα σχολείο.
Τα σύννεφα ήταν ορατά.

Για να αποφευχθεί η υποψία, ο στρατός προσποιήθηκε ότι δοκιμάζουν έναν τρόπο να καλύψουν ολόκληρη την πόλη για να την προστατεύσουν. Είπαν στους αξιωματούχους της πόλης ότι “οι δοκιμές περιελάμβαναν προσπάθειες για τη μέτρηση της ικανότητας τοποθέτησης οθονών καπνού για την πόλη” για να “την κρύψουν” σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, σύμφωνα με τον Cole.

Συζητείται η πιθανή τοξικότητα αυτού του αμφιλεγόμενου θειούχου καδμίου ψευδαργύρου. Ένα συστατικό, το κάδμιο, είναι πολύ τοξικό και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Μερικές αναφορές υποδηλώνουν την πιθανότητα ότι το σουλφίδιο ψευδαργύρου καδμίου θα μπορούσε ίσως να μετατραπεί σε κάδμιο, αλλά μια έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας του 1997 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μυστικές δοκιμές του Στρατού “δεν εκθέτουν τους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά σε χημικά επίπεδα που θεωρούνται επιβλαβή”. Ωστόσο, η ίδια έκθεση σημείωσε ότι η έρευνα σχετικά για τη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν σποραδική, βασισμένη κυρίως σε πολύ περιορισμένες μελέτες σε ζώα.

Αυτές οι αεροπορικές δοκιμές διεξήχθησαν σε ολόκληρη τη χώρα ως μέρος της Κάλυψης Μεγάλης Περιοχής.

«Υπήρχαν ενδείξεις ότι η σκόνη μετά την απελευθέρωσή της μπορούσε να εντοπιστεί για μια ή δύο μέρες αργότερα σε απόσταση 1.200 μιλίων», λέει ο Cole. «Υπήρχε η αίσθηση ότι θα μπορούσατε πραγματικά να καλύψετε τη χώρα με έναν παρόμοιο παράγοντα».

Οι δοκιμές της πόλης διεξήχθησαν επίσης στο Σεντ Λούις.

Το 2012, η ​​Lisa Martino-Taylor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο St. Louis Community College-Meramec, δημοσίευσε μια έκθεση που θεωρούσε ότι τα πειράματα του στρατού θα μπορούσαν να συνδεθούν με τα ποσοστά καρκίνου σε μια χαμηλού εισοδήματος, κυρίως μαύρη γειτονιά στην πόλη όπου το σουλφίδιο του ψευδαργύρου καδμίου είχε δοκιμαστεί.

Είπε ότι ανησυχεί ότι θα μπορούσε να υπήρχε ένα ραδιενεργό συστατικό σε ορισμένες δοκιμές, αν και δεν είχε άμεσες αποδείξεις για αυτή τη δυνατότητα.

Η έκθεσή της, ωστόσο, ώθησε και τους δύο γερουσιαστές από το Μισούρι να γράψουν στον γραμματέα του Στρατού, «απαιτώντας απαντήσεις», σημείωσε τότε το Associated Press.

Ενώ η θεωρία της Martino-Taylor παραμένει καθαρά υποθετική, «η ανθρώπινη διάσταση δεν αναφέρεται ποτέ» στα περισσότερα έγγραφα του Στρατού, γράφει ο Cole στο βιβλίο. Αντ ‘αυτού, υπάρχει μόνο μια συζήτηση για το πόσο καλά εξαπλώνονται τα σωματίδια και τι έμαθαν για την πιθανότητα βιολογικών επιθέσεων από αυτά.

1966: «Μια μελέτη της ευπάθειας των επιβατών του μετρό στη Νέα Υόρκη για την απόκρυψη της επίθεσης με βιολογικούς παράγοντες»

Τα πειράματα του μετρό της Νέας Υόρκης είναι από τα πιο σοκαριστικά όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που εκτίθενται, σύμφωνα με τον Cole.

Σε μια δοκιμασία με τίτλο “Μια μελέτη της ευπάθειας επιβατών του μετρό στη Νέα Υόρκη για την απόκρυψη της επίθεσης με βιολογικούς παράγοντες”, στρατιωτικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να δουν πόσο εύκολο θα ήταν να εκτοξεύσουν βιολογικά όπλα χρησιμοποιώντας το μετρό της Νέας Υόρκης. Θα έσπαζαν λάμπες γεμάτες βακτήρια στις πίστες για να δουν πώς εξαπλώθηκαν μέσα στην πόλη.

«Εάν μπορείς να βάλεις τρισεκατομμύρια βακτήρια σε μια λάμπα και να την πετάξεις στην πίστα καθώς ένα τρένο πλησιάζει ένα σταθμό, θα τραβηχτούν στον αέρα καθώς φεύγει το τρένο», λέει ο Cole.

Τα σύννεφα θα κατακλύζονταν τους ανθρώπους καθώς τα τρένα απομακρύνθηκαν, αλλά τα έγγραφα λένε ότι “τίναξαν τα ρούχα τους, και απομακρύνθηκαν”. Κανείς δεν ανησύχησε.

Σε ένα δημοσίευμα του 1995 του Newsday, ο δημοσιογράφος Dennis Duggan επικοινώνησε με τον συνταξιούχο επιστήμονα του Στρατού Charles Senseney, ο οποίος είχε καταθέσει για τα πειράματα σε μια υποεπιτροπή της Γερουσίας το 1975. Στην κατάθεσή του, εξήγησε ότι μια λάμπα γεμάτη βακτήρια έπεσε στην 14η Οδό απλώνοντας εύκολα τα βακτήρια μέχρι τουλάχιστον την 58η Οδό .

Αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει οτιδήποτε άλλο στον δημοσιογράφο του Newsday. «Δεν θέλω να το πλησιάσω», είπε. «Εγώ [κατάθεσα], επειδή μου είπαν ότι έπρεπε να το κάνω από τους ανθρώπους στο Υπουργείο Άμυνας … καλύτερα να κλείσω το τηλέφωνο».

Τα πειράματα συνεχίστηκαν στη Νέα Υόρκη για έξι ημέρες χρησιμοποιώντας Bacillus subtilis, τότε γνωστό ως Bacillus globigii και S.marcescens.

Ένα έγγραφο από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών που αναλύει στρατιωτικά πειράματα σημειώνει ότι ο B. globigii θεωρείται “τώρα παθογόνο” και είναι συχνά αιτία τροφικής δηλητηρίασης. “Οι μολύνσεις είναι σπάνια θανατηφόρες”, ανέφερε η έκθεση – αν και έχουν συμβεί θανατηφόρα περιστατικά.

Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες δοκιμές

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο πείραμα που περιγράφεται στο βιβλίο του Cole περιελάμβανε μια δοκιμή στο Norfolk Naval Supply Center. Οι πειραματιστές συσκευάστηκαν σε κιβώτια με μυκητιακά σπόρια για να δουν πώς θα επηρέαζαν τους ανθρώπους που αποσυσκευάζουν αυτά τα κιβώτια.

Το βιβλίο του Cole σημειώνει ότι “τμήματα μιας έκθεσης σχετικά με μια στρατιωτική δοκιμή το 1951 αφορούσε τον Aspergillus fumigatus … λέγοντας ότι ο στρατός εκθέτει σκόπιμα έναν δυσανάλογο αριθμό μαύρων στον οργανισμό. Οι περισσότεροι υπάλληλοι στο κέντρο προμήθειας ήταν “νέγροι”.

Στις στρατιωτικές εκθέσεις που ανέφερε ο Cole, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ετοιμάζονται για μια επίθεση που μπορεί να στοχεύσει μαύρους πολίτες. Παραθέτει μια ενότητα που αναφέρει: “Επειδή οι νέγροι είναι πιο ευαίσθητοι σε κοκκιδιοκτόνα από ό,τι οι λευκοί, προσομοιώθηκε αυτή η μυκητιακή ασθένεια”.

Όταν αυτά τα πειράματα αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1980, η φυλετική πτυχή αυτών των δοκιμών προκάλεσε διαμάχη και σκεπτικισμό σχετικά με το «ενδιαφέρον του στρατού για τη δημόσια ευημερία», σύμφωνα με τον Cole.

Δοκιμές αποκαλύφθηκαν από μια απροσδόκητη πηγή

Πολλά από αυτά τα πειράματα στο αμερικανικό κοινό διερευνήθηκαν πρώτα από αυτό που θα θεωρούσαμε αμφισβητήσιμες πηγές.

Μια ειδησεογραφική ιστορία της Washington Post του 1979 ασχολείται με τα υπαίθρια πειράματα στην περιοχή του Tampa Bay που αφορούσαν την απελευθέρωση κοκκύτη το 1955.

Τα κρατικά αρχεία δείχνουν ότι τα περιστατικά κοκκύτη στη Φλόριντα αυξήθηκαν από 339 (ένας θάνατος) το 1954, σε 1.080 (12 θανάτους) το 1955, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστεί πόσο ακριβείς είναι οι πληροφορίες σχετικά με την απελευθέρωση του κοκκύτη: Η μόνη τεκμηρίωση έρχεται από μια έρευνα από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας, (σ.σ. ό,τι χειρότερο υπάρχει) η οποία δημιούργησε μια ομάδα με την ονομασία Αμερικανοί Πολίτες για την Ειλικρίνεια στην Κυβέρνηση, που αφιέρωσε σημαντικό χρόνο διερεύνησης αμφιλεγόμενων πειραμάτων που διεξήγαγαν ο Στρατός και η CIA, σύμφωνα με την Post. Μέσω των αιτημάτων της FOIA αποκάλυψαν έναν αριθμό εγγράφων που σχετίζονται με αυτά τα πειράματα στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Πολλά από τα έγγραφα που δημοσιοποίησαν οι Σαηεντολόγοι ήταν τα ίδια έγγραφα που είχε λάβει για να κάνει τη δική του έρευνα. Ίσως το πιο δύσκολο ερώτημα είναι πόσες πληροφορίες λείπουν ακόμη.

Όπως γράφει ο Cole στο βιβλίο:

Πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις δοκιμές του στρατού σε κατοικημένες περιοχές παραμένουν μυστικές. Οι περισσότερες από τις αναφορές δοκιμών είναι ακόμα ταξινομημένες ή δεν μπορούν να εντοπιστούν, αν και μερικές από τις προηγούμενες έχουν καταστεί διαθέσιμες ως απάντηση στα αιτήματα του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης και σε συνδυασμό με την υπόθεση Nevin. Μεταξύ των διαθέσιμων, οι ενότητες έχουν αποκλειστεί και λείπουν σελίδες.

Τι μάθαμε

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι κλήθηκαν να καταθέσουν στο Κογκρέσο το 1977 μετά την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με αυτά τα πειράματα βιολογικού πολέμου.

Εκείνη την εποχή, αυτοί οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο καθορισμός του πόσο ευάλωτες ήταν οι ΗΠΑ σε μια βιολογική επίθεση «απαιτούσε εκτεταμένη έρευνα και ανάπτυξη για να προσδιοριστεί ακριβώς η ευπάθειά μας, την αποτελεσματικότητα των προστατευτικών μας μέτρων και την τακτική και στρατηγική ικανότητα διαφόρων συστημάτων παράδοσης και παραγώγων», σύμφωνα με μια καταγραφή αυτής της μαρτυρίας που αναφέρεται στο «Clouds of Secrecy».

Ο Cole λέει επίσης ότι είναι δύσκολο να δούμε αυτά τα γεγονότα τώρα από την προοπτική που είχαν τότε οι άνθρωποι.

Υπήρχε μια διαφορετική νοοτροπία στη χώρα τότε … η “Νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου”, λέει. Όμως, υποστηρίζει, αυτό δεν δικαιολογεί τη στιλπνότητα του ήδη γνωστού δυνητικού κινδύνου των παραγόντων που χρησιμοποιούνται.

Ταυτόχρονα, μέρος αυτών που γνωρίζει ο στρατός για το πώς εξαπλώνονται τα σύννεφα χημικών προέρχεται από αυτά τα πειράματα.

Ο Cole λέει ότι η γνώση που αντλήθηκε από αυτά τα προγράμματα δοκιμών βιολογικού πολέμου βοήθησε στην ενημέρωση της αντίδρασης των ΗΠΑ όταν αναφέρθηκαν εκθέσεις σχετικά με την πιθανή χρήση χημικών όπλων στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Τι συμβαίνει τώρα;

Ο Cole λέει ότι το προφανές ερώτημα που υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων είναι τι συμβαίνει τώρα. Σε τελική ανάλυση, εάν μπορούσαν να προκύψουν μυστικές δοκιμές τότε, τι τους εμποδίζει να συνεχίσουν; Στην πραγματικότητα, συνεχίζουν;

Δεν νομίζει ότι είναι πιθανό.

«Δεν θα ορκίζομαι ποτέ στη ζωή σου ή στη ζωή μου ότι δεν συμβαίνει τίποτα παράνομο, αλλά με βάση αυτό που ξέρω, δεν έχω καμία αίσθηση ότι υπάρχει παράνομη δραστηριότητα τώρα που θα περιλάμβανε τον κίνδυνο έκθεσης σε τόνους ανθρώπων, όπως συνέβη στη δεκαετία του ’50 και του ’60», λέει.

Οι βιολογικοί παράγοντες εξακολουθούν να μελετώνται και να δοκιμάζονται, αλλά η συγκατάθεση μετά από ενημέρωση εκτιμάται ευρύτερα. Υπάρχει επίσης λιγότερη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει αυτήν την έρευνα. (σ.σ. μόνο που τώρα παίζει “η τρομοκρατία” που θα μπορούσε να “δικαιολογήσει”).

Ακόμη, πιο πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι τα πειράματα σε αυτόν τον τομέα συνεχίστηκαν περισσότερο από όσο νομίζαμε.

Το 2001, μια έκθεση των New York Times αποκάλυψε projects που δοκιμάζουν βιολογικά όπλα που ξεκίνησαν υπό τη διοίκηση του Κλίντον και συνεχίστηκαν υπό τη δεύτερη κυβέρνηση Μπους. Μια συνθήκη του 1972 απαγόρευσε θεωρητικά την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, αλλά αυτό το πρόγραμμα το δικαιολόγησε με το επιχείρημα ότι έπρεπε να μελετηθούν νέα όπλα για να αναπτυχθούν επαρκείς άμυνες.

Και ο «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας» εγείρει άλλες ανησυχίες, σύμφωνα με τον Cole.

Μετά τις επιθέσεις άνθρακα του 2001, η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της τρομοκρατίας αυξήθηκε κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, το 2004, το Κογκρέσο ενέκρινε άλλα 5.6 δισεκατομμύρια δολάρια για ερευνητικό έργο βιοτρομοκρατίας.

Αυτά τα έργα προορίζονται για να προστατεύσουν την κοινωνία από τους κινδύνους των βιολογικών παραγόντων, αλλά μπορεί να έχουν ακούσια συνέπεια, λέει ο Cole.

«Χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι εξοικειώθηκαν με παθογόνα που δεν ήταν εξοικειωμένα με πριν», λέει.
«Τώρα έχετε περισσότερους ανθρώπους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν κακό με αυτούς τους οργανισμούς και χρειάζονται μόνο ένα άτομο».

Διαβάστε ακόμα τι έγινε και στη Βρετανία:

Εκατομμύρια άνθρωποι ως πειραματόζωα βιολογικού πολέμου εν αγνοία τους

Shares
© ALLNEWZ - Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπαραγωγή μέρους ή συνόλου του υλικού του ιστολογίου μας σε άλλα ιστολόγια, social media ή αποστολή με μέιλ βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων

Ακολουθείστε μας!

Επειδή οι κοινοποιήσεις των σελίδων του facebook όσο πάνε και λιγοστεύουν, βάλτε την AllNewz στα αγαπημένα σας για να βλέπετε απευθείας τις νέες δημοσιεύσεις μας

Cece Doucette: Ashland, MA Board of Health EMF/RF

Είπαν και συμφωνούμε…

«Όποιος ελέγχει τα νέφη, ελέγχει τον κόσμο όλο!»

Ακολουθείστε μας

Kατηγορίες

Shares