Στις 12 Ιανουαρίου του 201ο, η Αϊτή «χτυπήθηκε» από έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις στα 13 χλμ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 200.000 άνθρωποι.
Αλλά αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς, στην μακρά λίστα των νεκρών θα πρέπει να προσθέσουμε και τον τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι Αμερικανοί δοκίμαζαν ένα όπλο που προκαλεί μετακίνηση τεκτονικών πλακών και έτσι προκλήθηκε ο σεισμός στην Αϊτή. Οι δοκιμές έγιναν για να χρησιμοποιηθεί το όπλο στο Ιράν. Λίγες μέρες μετά, στο Ιράν σημειώθηκε σεισμός 4 ρίχτερ τον οποίο ακολούθησαν 100 περίπου συνεχόμενοι μετασεισμοί, εξίσου ισχυροί με τον αρχικό.
Ένα χρόνο μετά, ο Τσάβες θα διαγνωστεί με καρκίνο, θα παλέψει με την αρρώστια αλλά το 2013 θα χάσει τη μάχη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς της Βενεζουέλας, ο Τσάβες πέθανε από μια καρδιακή προσβολή και ο καρκίνος του στην πυελική περιοχή ήταν πολύ προχωρημένος. Ωστόσο ο τότε αντιπρόεδρος της Βενεζουέλα Μαδούρο, θα ισχυρισθεί δημόσια ότι ο Τσάβες, όπως και ο Γιασέρ Αραφάτ, «δηλητηριάστηκε με ιό του καρκίνου», κάτι ανάλογο που έχουμε ακούσει και για τον Μακαριστό Χριστόδουλο.
Η πανέμορφη χώρα της Αϊτής μαστίζεται χρόνια από φτώχεια, διαφθορά και εγκληματικότητα, ενώ οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά πολύπλοκες λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Η Αϊτή έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη σταθερότητα της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής και ως εκ τούτου είναι στρατηγικά σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν την Αϊτή ως αντίβαρο στην κομμουνιστική Κούβα. Το δυναμικό της Αϊτής ως εμπορικός εταίρος και παράγοντας στο εμπόριο ναρκωτικών καθιστά το έθνος στρατηγικά σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πολιτική σταθερότητα της χώρας είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι ειδικοί πολιτικής υποστηρίζουν ότι η πολιτική και οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ έχουν επιδεινώσει τα προβλήματα στην Αϊτή καθιστώντας την ευημερία της χώρας ευθύνη των ΗΠΑ.
Δολοφονία του προέδρου πριν ένα μήνα
Στις 7/7/21 ένοπλοι δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας στο σπίτι του. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι αρχικές υποψίες περί εμπλοκής των αμερικάνων στη δολοφονία του αποδείχθηκαν ακριβείς.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το σύστημα δικαιοσύνης της Αϊτής, εξακολουθεί να δυσκολεύεται να βρει έναν δικαστή πρόθυμο να ερευνήσει τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, έναν ολόκληρο μήνα μετά τον θάνατό του!
«Είναι ένας ευαίσθητος, πολιτικός φάκελος. Πριν συμφωνήσει να το ερευνήσει, ένας δικαστής σκέφτεται τη δική του ασφάλεια και της οικογένειάς του», δήλωσε ένας δικαστής στο AFP. «Γι’ αυτό το λόγο, οι δικαστές που ερευνούν δεν είναι πολύ ενθουσιώδεις με την αποδοχή του», δήλωσε δικαστής στο AFP, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Αρκετοί δικαστές είπαν στον κοσμήτορα του Πρωτοδικείου στο Πορτ-ο-Πρενς ότι δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν για τη συγκλονιστική δολοφονία του Μοΐζ στις 7 Ιουλίου, στην προεδρική κατοικία από μια ομάδα κομάντο, είπε αυτός ο δικαστής. Η σύζυγος του Μαρτίν, τραυματίστηκε αλλά επέζησε.
Ο ανώτερος εισαγγελέας Μπερνάρ Σεν-Βιλ προσπάθησε να καθησυχάσει αυτούς τους δικαστές, λέγοντάς τους ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και ζήτησε σωματοφύλακες.
Είπε μάλιστα ότι αυτήν την εβδομάδα ότι θα ανακοινώσει το όνομα του ανακριτή δικαστή που επιλέχθηκε να αναλάβει την υπόθεση, αλλά τελικά δεν το έκανε επειδή κανένας δικαστής δεν ήθελε τη δουλειά.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 44 άτομα σε σχέση με τη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένων 12 αστυνομικών της Αϊτής, 18 Κολομβιανών που φέρονται να ήταν μέλη της ομάδας κομάντο και δύο Αμερικανούς καταγωγής Αϊτής.
Επίσης εξέδωσε ειδοποιήσεις καταζητούμενων για πολλά άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός δικαστή από το ανώτατο δικαστήριο της Αϊτής, ενός πρώην γερουσιαστή και ενός επιχειρηματία, καθώς και κλήσεις για έναν ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης, τον επικεφαλής του κόμματος του Μοΐζ και δύο ιεροκηρύκων της Αϊτής που είχαν μιλήσει δημόσια εναντίον του εκλιπόντος προέδρου.
Τέλος! – Τους πρόλαβε νέος φονικός σεισμός!
Η νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το πρωί του Σαββάτου, 14 Αυγούστου, την Αϊτή, και προκάλεσε θανάτους και υλικές ζημιές στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, με όλα τα ΜΜΕ να αναφέρουν την ίδια φράση: «αναβιώνοντας τις μνήμες από τον μεγάλο σεισμό του 2010.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νεκρών από τον σεισμό, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας της χώρας, Ζερί Σαντλέρ. «Υπάρχουν νεκροί, το επιβεβαιώνω, όμως δεν έχω ακόμη τον ακριβή απολογισμό», διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός, Αριέλ Ανρί, μεταβαίνει προς το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων στο Πορτ-ο Πρενς.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό, είναι τουλάχιστον 29. «Απευθύνω έκκληση για πνεύμα αλληλεγγύης και δέσμευσης όλων των Αϊτινών, προκειμένου να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δραματική κατάσταση», ανέφερε μέσω Twitter.
Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα.
Ο σεισμός των 7,2 βαθμών είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα από την πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, και έγινε αισθητός μέχρι την Τζαμάικα.
Και όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό το περίεργο επιφανειακό εστιακό βάθος +/- τα 10 χιλιόμετρα είναι πάντα ύποπτο, αφού παγκόσμιοι αναλυτές κι ακτιβιστές σημειώνουν ότι εκεί γίνονται οι περισσότεροι τεχνητοί σεισμοί.
Έτσι πλέον διενεργούνται οι πόλεμοι στην εποχή μας, αόρατα και σιωπηλά, αλλά και εντελώς άνισα και άνανδρα, αφού δεν έχουν όλες οι χώρες στην κατοχή τους τέτοια εργαλεία μαζικής καταστροφής, όπως είναι το χααρπ και οι δορυφόροι.
Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα διαβάσετε για έναν ισχυρό επιφανειακό σεισμό, μαζί με την φράση κλισέ «η περιοχή είναι γενικά σεισμογενής κι έχει γίνει πάλι μεγάλος σεισμός τότε», όπως πλέον κάνουν όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ, κάντε μια μικρή έρευνα για την πολιτικο-οικονομική κατάσταση της χώρας και τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα.
Και διαβάστε επίσης: